KATASTROFALNE POSLJEDICE

TRUDNICE, NE UZIMAJTE LIJEKOVE NA BAZI PARACETAMOLA! Evo što on čini vašem nerođenom djetetu

Istraživanje na miševima pokazalo je da oni koji su bili izloženi paracetamolu još u fetalnoj fazi, nisu bili u mogućnosti pariti se u istoj mjeri kao ostali.

Trudnice koje uzimaju tablete protiv bolova i za snižavanje tjelesne temperature na bazi paracetamola, čak i ako se pridržavaju preporučenih doza, mogu smanjiti razinu testosterona kod svojih nerođenih sinova i tako uzrokovati njihovu smanjenu plodnost, a negativan se utjecaj vidi i kod ženske djece, šokantno je otkriće znanstvenika sa Sveučilišta u Kopenhagenu.

Testirali su paracetamol na miševima i otkrili da on sprječava razvoj “muškog ponašanja” reduciranjem razine testosterona. Miševi koji su bili izloženi ovoj supstanciji još u fetalnoj fazi, nisu bili u mogućnosti pariti se u istoj mjeri kao oni koji nisu imali doticaj s paracetamolom.

Antibiotici u trudnoći oslabljuju novorođenčetov imunološki sustav: Opreza nikad dosta

“Muško programiranje nije bilo pravilno utvrđeno tijekom razvoja fetusa i to je ostavilo posljedice još dugo u životu odraslih miševa”, objašnjava ovu pojavu profesor David Mabjerg Kristensen.

I ženski su miševi imali manje jajašaca u jajnicima nakon što su njihove majke bile podvrgnute tretmanu paracetamolom u vrijeme trudnoće. Ipak, stručnjaci upozoravaju da se takvi lijekovi trebaju uzimati ako je u pitanju visoka temperatura ili jaki bolovi jer bolest majke može učiniti još veću štetu za dijete, ali valja biti oprezan i držati se najmanje moguće doze, piše Daily Mail.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr