EUROPA DOMINIRA

RANG-LISTA NAJPOŽELJNIJIH GRADOVA ZA ŽIVOT: Pogledajte koga nema ni među prvih 20

Konzultantska tvrtka Arcadis objavila je izvještaj o svjetskim gradovima i rangirala ih prema tri faktora održivosti: ljudi, planet i profit.

U izvještaj pod nazivom “Indeks održivosti gradova 2016: Ljudi u središtu održivosti gradova” uvršteno je 100 gradova koji su poredani po indeksu bogatstva i ekonomske održivosti.

Zürich je grad u kojem se može ugodno živjeti

Ovaj izvještaj se temelji na prometnoj infrastrukturi gradova, mogućnosti poslovanja, turizmu, bruto domaćem proizvodu, urbanističkim značajkama, povezanosti i stopi zaposlenosti.

Rangirani gradovi smatraju se velikim svjetskim financijskim centrima koji kotiraju visoko te imaju tendenciju prosperiteta i brzo rastuće infrastrukture.

Na samom vrhu je u zbroju svih spomenutih kriterija Zürich, koji već desetljećima ima reputaciju grada u kojem se može ugodno živjeti, a njegov fokus je na okolišu i na financijskim institucijama.

SINGAPORE-ECONOMY

Slijedi Singapur koji je trenutno najbogatiji grad na svijetu, ali je u izvještaju upozoren na sve stariju populaciju i potrebu za ulaganje u socijalnu infrastrukturu. Trećeplasirani je Stockholm, kulturni, medijski, politički i ekonomski centar Švedske i jedan od najbolje rangiranih gradova kada je očuvanje okoliša u pitanju.

SWEDEN-STOCKHOLM-SUMMER & TOURISM

Bez američkih gradova u vrhu

Među 20 najboljeplasiranih gradova, zanimljivo je, čak je 16 europskih, a nema ni jednog američkog.

Rang-lista 20 najbogatijih i ekonomski najstabilnijih gradova na svijetu

1. Zürich

2. Singapur

3. Stockholm

4. Beč 

5. London

6. Frankfurt

7. Seul

8. Hamburg

9. Prag 

10. München

11. Amsterdam

12. Ženeva  

13. Edinburgh

14. Kopenhagen 

15. Pariz 

16. Hong Kong

17. Berlin

18. Canberra

19. Rotterdam

20. Madrid

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr