ZIMSKE RADOSTI

DOBRA PRIPREMA JE POLA UŽITKA: Nekoliko sitnica na koje morate obratiti pažnju prije skijanja

Skijanje je lijepa, ali zahtjevana aktivnost za koju se morate adekvatno pripremiti. Oni koji su cijele godine zanemarivali bavljenje fizičkim aktivnostima, gotovo sigurno će dobiti upalu mišića nakon prvog dana vožnje niz planinske padine. Međutim, ako i dalje nastave istim tempom i zanemare upozorenja vlastitog tijela, može doći i do težih ozljeda.

Prvo naučite padati kako treba

Početnicima se savjetuje da koriste kraće skije, koje su lakše i sigurnije za upravljanje. Skijanje je najbolje učiti od kvalificiranog instruktora, a čak i oni koji znaju skijati, ali su napravili dužu pauzu, trebali bi obnoviti znanje i uzeti nekoliko sati instrukcija.

Osim pravilnog načina kretanja prilikom skijanja, važno je naučiti i kako treba pasti, da bi se izbjegle ozljede.

Ispravna oprema

Za skijaše je najvažnije da im oprema bude ispravna, a teren siguran. Vezovi se moraju provjeriti prije upotrebe, jer najveći broj skijaških ozljeda nastaje zato što se skije ne otkače s nogu prilikom pada.

Obuća pogrešne veličine također je česti uzrok ozljeda, jer sprečava pravilne pokrete nogu.

Slojevita odjeća

Obucite se slojevito, u toplu i nepromočivu odjeću. Jako je važno da stavite kapu, jer tijelo najviše topline izgubi preko tjemena.

Da biste spriječili promrzline, navucite rukavice, a ponesite i rezervne, ako par koji nosite promoči. Skijaška kaciga, koja je i obavezna za djecu do 14 godina, i zaštitne naočale također bi trebali uvrstititi u svoju opremu. Zahvaljujući njima možete izbjeći opasne ozljede.

Sunce na planini može biti opasno

Ne zaboravite da prilikom skijanja možete izgorjeti na suncu. Ultraljubičasto zračenje je na velikim nadmorskim visinama jače nego u nizinama, a odbijanje zraka od površine snijega pojačava njihovo štetno djelovanje.

Zato na skijanje ponesite i sunčane naočale i kremu za sunčanje.

Skijanje isključivo u društvu

Zaleđene i strme padine trebali bi izbjegavati, a na skijanje treba ići samo kada je lijepo vreme i uvijek u društvu. Najsigurnije je skijati na obilježenim stazama.

Čak i kada meteorolozi najavljuju lijep dan, budite spremni za nepredviđene situacije – obavezno obavijestite nekoga kako idete i sa sobom ponesite set za prvu pomoć, vodu i hranu.

Ozljede se često događaju kada je skijaš dekoncentriran i umoran. Zato, dok skijate nemojte nikada slušati glazbu, a čim osjetite umor, predahnite.

Skijanje troši mnogo energije, zbog čega treba redovno jesti i piti dovoljno tekućine. Nije čudno što su sarma i kuhano vino najpopularnije zimske namirnice.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr