NOVA VRSTA ORANGUTANA

PRVI PUTA U STO GODINA OTKRIVEN NAŠ NOVI ROĐAK: Ipak, neće još dugo opstati…

Znanstvenici koji već nekoliko godina proučavaju izoliranu manju grupu orangutana na području sjeverne Sumatre izvijestili su da su otkrili novu vrstu velikog majmuna.

Grupa znanstvenika sa sveučilišta u Zuerichu, liverpulskog sveučilišta John Moores te članovi Programa za zaštitu orangutana na Sumatri, koji su ovo područje prvi put posjetili 1997., ustanovili su da na tom području živi vrsta orangutana koja se razlikuje od ostalih.

Prvi je put potvrđeno da je riječ o novoj vrsti tih velikih majmuna otkad je 1929. otkrivena jedna od njih na području sadašnje Demokratske Republike Kongo, izvijestili su biolozi koji su rezultate objavili u stručnome američkom časopisu Current Biology.

Svega ih je 800

Znanstvenici strahuju da najnoviji član obiteljskog stabla ovih naprednih životinja kojima pripada i čovjek možda neće još dugo opstati.

Naime, jako ih je malo – samo oko 800, a stanište im je vrlo rascjepkano, pa su u opasnosti od izumiranja, upozoravaju znanstvenici koji su vrsti nadjenuli naziv “tapanuli orangutan”. To je treća vrsta orangutana uz sumatranskog i bornejskog orangutana.

Riječ je o vrlo osjetljivoj životinjskoj vrsti čiji je prirodni habitat pod dodatnim pritiskom zbog ljudske aktivnosti. Žive u području u kojemu je naseljenost vrlo gusta, ondje se lovi, postoji i rudnik zlata, a planirana je izgradnja elektrane.

Ovo je prva nova vrsta velikog majmuna u skoro stotinu godina. Ranije su znanstvenici otkrili šest vrsta velikih majmuna: orangutane s Bornea i Sumatre, istočne i zapadne nizinske gorile, obične čimpanze i bonobo čimpanze.

Izolirani od najbližih srodnika

Indonezijski “tapanuli” žive na oko 1100 četvornih kilometara šume Batang Tore na sjeveru Sumatre. U povijesti su vjerojatno bili izolirani od sumatranskih orangutana koji žive sjevernije već 10.000 do 20.000 godina, pokazalo je genetsko ispitivanje.

Nekoliko je karakteristika koje razlikuju tapanuli orangutane od drugih vrsta: lubanja im je manja od jedinki iz dviju preostalih vrsta, a to je zaključeno usporedbom s još 33 lubanje odraslih mužjaka orangutana. Stručnjaci kažu i da im je krzno boje cimeta te drukčije teksture od ostalih orangutanskih vrsta.

Jedan od 37 autora studije, Russel Alan Mittermeier je rekao da je riječ o iznimnom otkriću te da je sada na indonezijskoj vladi da se pobrine da novootkrivena vrsta preživi.

Prve indicije o specifičnosti vrste “tapanuli” zamijećene su na kosturu odrasloga mužjaka ubijenog 2013. godine. Proučivši lubanju i zube, znanstvenici su otkrili jedinstvene odlike po kojima se razlikuje od drugih orangutana.

Analizom genoma orangutana koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Zuerichu otkrivena je povijest evolucije ove vrste majmuna.

Svi se slažu u jednome – ako se hitno ne zaštite šumska područja u kojima žive, a ona se brzo smanjuju, ova vrsta orangutana mogla bi nestati za samo nekoliko desetljeća.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr