Zašto pas bježi iz dvorišta?

Imamo ženskog bernskog planinskog psa starog 3 godine. Kako živimo na selu i dvorište je otvoreno, čim pas vidi da na trenutak ne obraćamo pozornost na njega, iskoristi priliku i pobjegne u selo. Kad je pronađemo u selu ili se sama vrati, dopuzi do nas jer zna da je kriva.

Možemo je grditi, probali smo je lagano lupiti novinama po repu, vezati na lanac, ali uvijek iskoristi priliku za bijeg. Nije kastrirana, međutim ne može ostati trudna i imamo drugog psa s kojim se uvijek može igrati. Dugi pas je isto ženka, s njom nema nikakvih problema. Kako možemo utjecati na to da ne bježi i odlazi kod susjeda čim skrenemo pažnju s nje?

Bernski planinski pas je inteligentan i privržen pas s kojim je vrlo lako uspostaviti dobar odnos. To je pas koji brzo uči i naučeno ne treba prečesto ponavljati. Za prosječnog vlasnika jedna takva ženka je savršen izbor. Pas je prilagodljiv i nije pretjerano zahtjevan, a možda je najsretniji sa životom na selu. Dakle, imate dobrog psa, dobre uvjete za njegov život, ali vi biste ga morali bolje razumijeti i promijeniti svoj odnos s njim.

Zašto pas bježi iz dvorišta?

Najčešći razlog za bježanje iz dvorišta je dosada, kad je pas vani, negdje po putu će sigurno pronaći nešto zanimljivo i tako će svaki puta s još većom željom ponavljati svoj bijeg. Kad se vrati, pas ne zna da je kriv, on vas se boji i pokazuje vam pretjeranu podložnost, a sve s ciljem da ga ne kažnjavate za nešto što ne razumije. Ukoliko nastavite s takvim odnosom, pas će se sve teže vraćati kući jer zna da ga tamo čeka srditi vlasnik čije ponašanje mu nije razumljivo ni ugodno.

Potrebno je ponovno uspostaviti prirodan odnos povjerenja i poštovanja, psa shvaćati kao životinju sa svojim potrebama i nagonima te ne inzistirati na lakim i brzim rješenjima.

Najbolje bi bilo da pas ima jasnu dnevnu rutinu, točno vrijeme hranjenja, igre, rada. Na taj način pas će imati ispunjen dan te će se odnos prema vlasniku i prostoru poboljšati. Posebno je bitno da se vratite na početak kojega ste možda i propustili, da sa psom svakodnevno odradite vježbe poslušnosti. Pas će se kroz te vježbe ponovno naučiti gdje je njegovo mjesto u vašem životu, a vi ćete bolje upoznati psa, te steći nužno potrebnu sigurnost u sebe. U početku vježbajte vrlo kratko, psa često nagrađujte, budite pozitivni i veseli.

Psa stavite na desetmetarski povodac, a kraj toga povoca držite u ruci samo radi sigurnosti. Možda je najbolje da u početku vježbate samo jednu zapovijed, tako da je i vama i psu lakše i pravilnije izvesti radnju. Uvježbavajte dolazak na poziv i nagrađujte psa koji će početi shvaćati da vas se ne treba bojati, nego da treba surađivati s vama. Učinite vježbe zanimljivima, mijenjajte nagrade koje dajete psu za dobro izvršenu radnju i uvijek završavajte s najvećim pomakom za taj trening. Tad psa možete nagraditi igrom, baciti mu lopticu i pozvati ga da vam je donese. Kada vam donese lopticu, mijenjajte se za drugu lopticu ili psu omiljenu nagradu. Odnos povjerenja mora se uspostavljati postupno, a vi morate biti svjesni svih svojih postupaka prema psu.

Prilikom izlazaka sa psom iz dvorišta, uvijek stanite i zatražite od psa da obrati pažnju prema vama. Tu pažnju također nagradite i tek tad izađite van. Pas je navikao jurnuti u tom trenutku, tad ga usmjerite na sebe i nagradite za pozornost. Budite sigurni u sebe i u početku ne tražite od psa previše, dovoljno je ponovno uspostaviti i izgrađivati odnos. Sve vježbe poslušnosti izvodite motivacijskim metodama tako da pas pokazuje želju za sve većim sudjelovanjem.

Obnavljanje odnosa povjerenje i pažnje

Vrlo brzo ćete primjetiti da pas traži još komunikacije s vama, a vi ćete postajati sigurniji u sebe i više vjerovati psu. Prilikom šetnji također održite pozitivno i vedro raspoloženje, nagrađujte svaki njen pogled prema vama. Pas je navikao sam pronalaziti zanimacije, tako da vi morate postajati zanimljiviji od svega ostalog. Umjesto da kao do sada traži nešto samo njoj zanimljivo, neka traži vašu skrivenu lopticu ili nešto što jako voli. Ne zaboravite da ste vi vođa i da vi određujete i pravac i brzinu kretanja.

Kada se vratite iz duge šetnje, psa u dvorištu ostavite na desetmetarskom povocu, a vrata od dvorišta otvorena. Kraj povoca i dalje držite u ruci, ne obraćajte pažnju prema psu i čekajte. Pas će najvjerojatnije biti zadovoljan šetnjom koju je dobio te neće niti pokušati pobjeći, ali vi se morate uvjeriti u to. Kad ste postali sigurniji u svoga psa, opet nakon rada i šetnje ostavite psa u dvorištu s otvorenim vratima. Ukoliko imate mogućnosti negdje se skriti da vas pas ne vidi, učinite to, ali kraj povoca i dalje držite u ruci. Ukoliko pas pokuša jurnuti van, morate reagirati odlučno i u pravom trenutku. Možete viknuti, kratko je povući povocem, ali to morate učiniti baš u trenutku kad je pas na vratima i spreman za bijeg. Puno je bolje biti ustrajan u vježbanju poslušnosti motivacijskim metodama te na taj način izgrađivati odnos s njom, nego bazirati odnos na korekcijama.

Ukoliko zaista počnete svakodnevno s njom vježbati, povodac možete izostaviti, ali je ne stavljajte u situacije i radnje koje niste dobro uvježbali. Psa možete ostavljati da vas čeka dok vi odlazite iz dvorišta vrlo kratko, te ga nagraditi u povratku. Isto tako, kad postanete sigurniji u psa i u sebe, možete ostaviti vrata od dvorišta otvorena i promatrati psa odakle vas on neće vidjeti. Ukoliko se odluči na bijeg, a najvjerojatnije neće ako ste dobro i redovito vježbali poslušnost, bit će dovoljno da viknete i pas će stati. Kad pas shvati da, iako mu nismo u blizini, obraćamo pozornost na njega, vjerojatno više neće niti pokušavati bijeg. Ukoliko se ne budete redovito bavili s vašom kujicom, sve negativnosti koje imate s njom, opet će se pojaviti. Nadam se da će vam ova kolumna pomoći te da ćete razumijeti da pas nije zločest te da je moguće ponovno izgraditi odnos…

Odgovorio:
Denis Prtenjača,
Klub za obuku pasa Rijeka

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr