RECEPT JE TU

ZDRAVA RAŠTIKA: Ljekovita biljka koju bi svaka žena trebala što češće jesti. Evo i zašto

Raštika ili lisnati kelj, zeljasto je mediteransko povrće koje je dostupno u gotovo sva godišnja doba. Zelene je boje i slatko – gorkastog okusa.

Raštika se odavno uzgaja, a u Hrvatskoj se može naći u Dalmaciji, posebice u Dalmatinskoj zagori i na otocima. Raštika je biljka bogata mnogim djelotvornim sastojcima za naš organizam i preporučuje se u svakom jelovniku.

Ljekovitost rašike

Raštika se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu radi velike količine vitamina i minerala. Rašika u sebi sadrži vitamine A, B, C i E. Od svih kupusnjača ima najviše vitamina A. Osim toga, odličan je izvor vitamina C – samo 100 grama raštike pokriva dnevne potrebe za tim vitaminom. U sebi sadrži veliku količinu kalcija, antioksidansa luteina i zeaksantina. Riznica je cinka, mangana i folne kiseline.

Raštika može poslužiti za:

  • popravljanje problema s visokim krvnim tlakom
  • jačanje kostiju
  • odlična za dodatak kalcija onima koji ne mogu jesti mliječne proizvode
  • trudničku prehranu radi visoke razine folne kiseline
  • poboljšavanje živčanog sustava fetusa
  • smanjivanje rizika bolesti srca
  • poboljšavanje zdarvlja očiju

Raštikom protiv raka jajnika

Raštika je bogata i flavonoidom maempferolom – to je jedan od flavonoida koji će pomoći ženama u prevenciji raka jajnika. Istraživanja pokazuju da žene imaju 40% manje šanse da dobiju rak jajnika ukoliko unose dovoljno ovih flavanoida. Osim u raštiki, ovo možete pronaći i u zelenom čaju, luku, brokulama, poriluku i špinatu.

Ako jedete raštiku 3 do 5 puta tjedno, i to oko jednu šalicu sigurno ćete smanjiti rizik od nastanka raka jajnika.

Recept s raštikom

Potrebni sastojci:

  • 2 glavice luka
  • stručak raštike
  • 3 – 4 krumpira
  • malo slanine, suhog mesa
  • češnjak, maslinovo ulje
  • sol, papar, ulje

Priprema:

Prodinstajte luk i suho meso. Narežite krumpir na kockice, izražite raštiku. Oboje isto prodinstajte i dodajte malo mljevene paprike, soli i papra. Pustite da svo povrće i meso pusti svoje sokove. Dodajte vode. Kuhajte tako oko pola sata. Na kraju napravite zapršku s maslinovim uljem, češnjakom i malo brašna. Nemojte bacati prvu vodu, u njoj se nalaze svi potrebni zdravi sastojci. Pustite da se malo ohladi i servirajte uz raženi kruh.

Kako se raštika uzgaja?

Kupusnjača raštika dobro podnosi sve vremenske uvjete. Može lako podnijeti ljetne visoke temperature, a ne smeta joj niti snijeg i temperature ispod nule. Lako se uzgaja i može biti dostupna kroz cijelu godinu.

Najbolja je za brati na kraju sezone – tijekom hladnih zimskih mjeseci. Tada ima i najbolji okus.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr