SPASITE POVRĆE: /

13 genijalnih trikova pomoću kojih će vaše namirnice dulje ostati svježe

Image
Foto: Duško Jaramaz / PIXSELL / ilustracija

Koliko vam se puta dogodilo da ste kupili svježe namirnice, ali ih jednostavno niste stigli iskoristiti prije nego su počele propadati? Uz ove im trikove produljite rok trajanja.

8.10.2015.
8:00
Duško Jaramaz / PIXSELL / ilustracija
VOYO logo

Poslušajte ove savjete i održite svoje namirnice svježima dulje vremena, piše Cosmopolitan.

1. Stavite papirnate ručnike u pretinac s povrćem

Image
Foto: Thinkstock

Ručnici od papira upit će kondenziranu vodu koju povrće proizvodi dok se hladi. Višak vlage može ubrzati propadanje povrća, a ovako ćete taj proces usporiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Ne odvajajte banane prije jedenja

Image
Foto: Thinkstock

Razdvajanjem banana unaprijed ubrzat ćete njihovo prezrijevanje. Kako ne bi posmeđile, držite banane skupa što je duže moguće. Peteljke im omotajte plastičnom folijom i po potrebi odvajajte jednu po jednu. Na taj ćete način bananama produljiti 'život' za tri do pet dana.

3. Stavite jabuku u vreću s krumpirima

Image
Foto: Thinkstock

Proklijali krumpiri nikome nisu privlačna hrana. Kako biste spriječili klijanje, u vreću s krumpirom stavite i jednu jabuku. Jabuke proizvode etilen, plin koji krumpir održava svježijim i tvrđim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Držite jabuke podalje od ostalog voća i povrća

Image
Foto: Thinkstock

I dok je dobar za krumpir, etilen je loš za gotovo svo ostalo voće i povrće jer ubrzava njihovo truljenje. Nemojte jabuke držati u zdjeli s voćem, već ih stavite u plastičnu vrećicu i spremite u hladnjak.

5. Perite bobičasto voće octom

Image
Foto: Thinkstock

Bobičasto voće ujedno je i najskuplje i ono koje najbrže propada. Možete produljiti njihov vijek tako što ćete ih oprati u mješavini jedne šalice octa i tri šalice vode prije nego ih stavite u hladnjak. Na taj ćete način ubiti spore plijesni i bakterije od kojih propadaju. Prije spremanja u hladnjak budite sigurni da ste ih dobro osušili.

6. Ne stavljajte rajčice u hladnjak

Image
Foto: Gingerybamboo/Flickr

Stajanjem u hladnjaku rajčice gube okus, a hladnoća uništava i njihovu sočnost. Kako biste izvukli najbolje od njih, rajčice držite u zdjeli na radnoj površini. Osim rajčica, hladnjak "ne vole" ni krumpir i luk.

7. Začinsko bilje tretirajte kao bukete cvijeća

Image
Foto: Thinkstock

Kupovanje svježeg začinskog bilja u plastičnoj ambalaži katkad je neizbježno, no ako ne želite da istrune u roku od dva dana, bilje stavite u čašu vode i držite ga na prozoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. Zamrznite začinsko bilje u maslinovu ulju

Image
Foto: Thinkstock

Kada vaši začini počnu venuti, nasjeckajte ih, stavite u prazni spremnik za kockice leda i prelijte ih maslinovim uljem te zamrznite. Ovakve aromatizirane kocke mogu stajati mjesecima.

9. Gljive držite u papirnatoj vrećici

Image
Foto: Thinkstock

Papirnate vrećice 'dišu' pa će gljive dulje ostati suhe. A ako se presuše, nakratko ih operite u vodi kako bi vratile svoju teksturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. Nezreli avokado pustite na sobnoj temperaturi

Image
Foto: Thinkstock

Kako bi dao svoj maksimum, avokado mora biti zreo. Ako je pretvrd kada ga kupite, jednostavno ga pustite na sobnoj temperaturi kako bi omekšao. Kada dozrije, stavite ga u hladnjak.

11. Držite luk u starim najlonkama

Image
Foto: Flickr

2. Crveni luk: Da bi što dulje trajao, spremite ga što dalje od krumpira i na tamnije mjesto. Čim osjetite da je postao mekan, bacite ga.

Iako zvuči čudno, ovakvo spremanje luka zapravo će spriječiti njegovo truljenje i održati ga svježim mjesecima. U stare najlonke stavite glavice luka, a između svake svežite čvor. Luk objesite na tamno i hladno mjesto.

12. Hermetički zatvorite grožđice

Image
Foto: Thinkstock

Na zraku se grožđice suše i gube sočnost. Kako biste to spriječili, pospremite ih u staklenku ili posudu koju ćete hermetički zatvoriti. Ako se presuše i postanu žilave, namočite ih u vrućoj vodi.

13. Osvježite uvenulu salatu

Image
Foto: Thinkstock

Ako je zelena salata uvenula i izgubila svoju hrskavost, riješite problem tako što ćete joj odvojiti listove i potopiti ju u ledenu vodu. Držite salatu u vodi sve dok se ne 'napije' i ne postane ponovno hrskava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cosmopolitan/Magazin.hr

antonia bilic
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo