Ova juha u obiteljima je poznata kao napitak koji će pomoći pri teškoćama s probavom. Najčešće se priprema ako imate proljev ili morate paziti na dijetu. Priprema se vrlo brzo, a možete dodati i razne dodatke kao što su slanina, kim ili neke druge žitarice.
Recept za originalnu prežganu juhu
Potrebni sastojci:
- 3 žlice brašna
- 3 žlice ulja
- 3 dl vode
- sol
- češnjak
- pržene kockice kruha
Priprema:
Brašno stavite na tavu i grijte na laganoj vatri dok ne dobije žutkasto smeđu boju. Na to dodajte ulje i nakon toga vodu. Pravilo je da koliko brašna imate, toliko ulja dodajte. Miješajte sve dok ne zavrije i dok ne postane jednolična smjesa. Kada zavrije, nakon 4-5 minuta dodajte sol i smljeveni češnjak.
Prokuhajte do kraja i ostavite da se malo ohladi. Stavite juhu u tanjur i dodajte pržene kockice kruha.
Recept za prežganu juhu sa slaninom
Potrebni sastojci:
- 80 grama glatkog brašna
- 1 jaje
- 4 žlice prženih kockica kruha
- pola žličice kima
- 1 žlica sjeckanog peršina
- ulje
- 50 grama pečene slanine
Priprema:
Razrežite slaninu na kockice i razbijte jaje u zdjelicu. Lonac stavite na vatru i ulijte 80 ml ulja. U to dodajte sjeckanu slaninu, kim i brašno. Pržite sastojke i miješajte kuhačom dok brašno ne dobije zlatno-smeđu boju.
Nakon 4-5 minuta prženja dodajte 1,5 litre vode i stalno miješajte pjenjačom kako ne bi ostale grudice. Pričekajte da zavrije pa kuhajte još 3-4 minute.
Maknite juhu s vatre, posolite po želji, dodajte jaje i sjeckani peršin.
Rasporedite juhu po tanjurima, dodajte pržene kockice kruha i poslužite.