MMM, NJAM!

KOLAČ OD MAKA: Recept za ovaj fini i zdravi kolač koji će oduševiti cijelu obitelj

Mnogo ljudi voli zanimljiv okus maka i aromu koju ovo sjeme dalje. Osim što je ukusan i vrlo je zdrav, a može se pripremati u kolačima od maka.

Mak je zastupljen u mnogim kuhinjama, dok mnogi ni ne znaju njegova ljekovita svojstva.

Ljekovita svojstva maka

Sjeme maka je bogato nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima i ostalim hranjivim tvarima.

Ovo su samo neka od ljekovitih svojstava maka:

  • oleinska i linolna kiselina potiče stvaranje i pokretanje vitamina A, D, E i K
  • omega 6 masna kiselina može usporiti razvoj multiple skleroze
  • mak štiti kardiovaskularni sustav regulirajući tlak i zgrušavanje krvi
  • mak i kiseline u njemu liječe kožna oboljenja
  • sprječava nastanak raka
  • podiže imunitet i čuva organizam od bolesti
  • pun je joda, mangana, magnezija, cinka, kalija i bakra
  • sadrži vitamine grupe B
  • potiče dobro raspoloženje

Kolač od maka

Kako bi napravili kolač od maka, ovo su potrebni sastojci:

  • 3/4 šalice sjemenki maka
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 14 žlica omekšalog maslaca
  • 4 jaja
  • 1 i pol šalice brašna
  • šalica šećera
  • prstohvat soli
  • žličica ekstrata badema
  • žličica ekstrakta vanilije
  • šećer u prahu za posip

Priprema:

U manjoj tavici zakuhajte pola šalice vode i tada ju maknite s plamena. U nju ubacite sjemenke maka, poklopite i ostavite da tako stoji jedan sat.

U maloj tavi zakuhajte pola šalice vode, a zatim maknite s plamena. Dodajte sjemenke maka, poklopite i pustite da odstoji 1 sat.

Nakon što su odstajale, sjemenke ubacite u mikser i lagano sameljite. U međuvremenu ugrijte pećnicu na 175 stupnjeva. 

U srednje velikoj zdjeli pomiješajte prašak za pecivo, brašno i dodajte prstohvat soli. U drugoj zdjeli pomiješajte maslac i šećer mikserom oko 3 minute. U maslac i šećer dodajte izmljevene sjemenke maka i miješajte sve dok smjesa ne postane jednolična. U to dodajte jedno po jedno jaje i ekstrakte badema i vanilije.

Drvenom žlicom na to dodajte smjesu s brašnom i miješajte sve dok se sastojci ne sjedine.

Pripremite lim za pečenje kolača od maka koji neka bude oko 20×20 centimetara. Nauljite ga i pobrašnite kako se biskvit ne bi primio za površinu. Tijesto prebacite u lim za pečenje i pecite oko 45 minuta.

Kolač od maka je gotov kada se pojavi lagano zlatna boja tijesta. Kada je pečen izvadite ga iz lima i pustite da se potpuno ohladi. Najčešće će mu trebati oko 2 sata.

Poslužite ga narezanog na kocke i ukrasite šećerom u prahu.

Muffini s makom

Kako biste bili inovativni, ne trebate raditi samo kolač od maka, već možete napraviti ove brze i jednostavne muffine od maka.

Potrebni sastojci:

  • 2 jaja
  • 250 grama šećera
  • 100 grama mljevenog maka
  • 200 grama brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 ml mlijeka
  • 200 ml jogurta
  • 2 žlice groždica

Priprema:

Izmješajte zajedno sve sastojke i stavite ih u pripremljene kalupe za pečenje muffina. Pecite ih 20-25 minuta na 180 stupnjeva. Možete ih preliti čokoladom ili šećerom u prahu.

Dobar tek!

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr