NIŠTA LAKŠE

KAKO SE JEDE MANGO: Devet jako jednostavnih koraka za uživanje u egzotičnom voću

Jedno od popularnijih egzotičnih voća koje se može naći i na našim policama je mango. Radi se o nacionalnom voću Indije.

Mango se uzgaja već preko pet tisuča godina, a pripada rodu Magnifera. Dolazi iz indijskog podkontinenta i smatra se jednom od najvažnijih kultiviranih voćki iz tropskih krajeva. Ovo voće je jako slatko, kod za jelo se mogu koristiti plod, lišće, korijen, kora, čak i sjeme manga.

Pozitivan utjecaj na zdravlje

U mangu se nalaze vrijedni nutrijenti fenoli i flavonoidi. Osim toga se u njemu nalaze Vitamini A, B i C, zdrava probiotska vlakna, bakar, kalij i magnezij. Mango ima dobar utjecaj na zdravlje, a ovo su samo neke od dobrobiti:

Liječi bolesti krvožilnog sustava

Radi antioksidanata i vitamina je odličan za probleme sa srcem i žilama. Uz to smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Uklanja probane tegobe
Bogat je dijetalnim vlaknima i pomaže pri usporenoj probavi te smanjuje lučenje želučane kiseline.

Sprječava rast stanica raka
Najbolji rezultati su postignuti kod raka dojke, prostate i probavnog trakta.

Pomaže kod anemije
Odličan je za osobe kojima nedostaje željeza, a posebice je dobar za trudnice i žene u menopauzi.

Regulira visoki krvni tlak
Izvrstan je izvor kalija koji igra važnu ulogu u prijenosu tjelesnih tekućina i radu srca.

Čisti kožu
Uklanja akne ako se koristi kao maska jer će čistiti začepljene pore.

Pomaže kod dijabetesa
Lišće manga pomoći će u regulaciji inzulina u krvi.

Kako se jede mango

Mango, ovisno o tome kada i gdje ga kupite će varirati u teksturi i okusu. Ako je dozrio, bit će malo deblje kože i više gorkog okusa. Ako kupite nezreli mango, možete ga ostaviti u papirnatoj vrečici da dozrije do željene razine. Ovo voće jede se slično kao i avokado. Ovo su koraci:

  1. Operite voće pod mlazom vode pa osušite
  2. Po želji odrežite mali dio na dnu kako bi mogao lakše stajati na površini
  3. Uzmite nož i paralelno presjecite mango
  4. Koštica na koju ćete naići je velika, odrstranite ju i odvojite što više mesa od nje
  5. Mango se najlakše reže na kockice pa to i napravite. Ostavite koru i zasjecite nožem mrežu iz koje ćete kasnije dobiti kockice.
  6. Kada ste završili s time, izvadite taj dio rukama i izvrnite naopako.
  7. Kockice odvojite nožem od kore. Ako je mango sasvim zreo to ćete moći učiniti i rukama.
  8. Ponovite s drugom polovicom
  9. Uske dijelove manga zaražite do kore po ivici i uz samu koru dok se unutrašnji dio ne odvoji.
  10. Poslužite

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr