Delicija ili...?

ILI IH VOLITE ILI MRZITE: One nikoga ne ostavljaju ravnodušnima jer su ‘krvave’

Recepte za kobasice u čijem je nadjevu svinjska krv preporučivali su još stari Rimljani. U kontinentalnim krajevima Hrvatske stoljećima su krvavice nezaobilazne tijekom ‘kolinja’ i smatraju se domaćom delikatesom u kojoj mnogi uživaju u zimsko vrijeme.

Kod nas se krvavicom naziva kobasica pripravljena od krvi, iznutrica i drugih dodataka poput, primjerice, ječmene ili heljdine kaše, piše Ordinacija.hr

U raznim drugim varijacijama krvavice se jedu u cijelom svijetu, od Skandinavije do Nepala. Među najpoznatijima je black pudding – crni puding koji se tradicionalno priprema u Engleskoj, Škotskoj i Irskoj, a u stvari je riječ o krvavici.

Uobičajen je hrvatski način pripreme krvavica da se prvo nakratko skuhaju pa nakon toga zapeku u pećnici, a mogu se ispeći i na tavi. Tradicionalno se poslužuju s kiselim kupusom i restanim ili kuhanim krumpirom, a želite li odmak od klasike, dobro je znati da se krvavice fino uklapaju u najrazličitije kombinacije.

TKO RANO RANI: Samo tri pravila za doručak i višak kilograma se lakše otopi

Neki ih jedu uz svježi sir i vrhnje, neki ih združuju s raznim umacima ili francuskom salatom, neki ih serviraju na paprikama koje su zapečene sa češnjakom…

Odlično rješenje za slavlja i druženja: narežite krvavice na kolutove, nakratko ih prepržite na luku i poslužite na preprženom kruhu odnosno brusketama. Ili ih, poput španjolskih tapasa, nabodite na štapiće, bilo same kolutove ili kao sastavni dio mini sendviča.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr