Zašto uopće plačemo?

I SAMO MALO KEMIJE NA POČETKU: Pet načina kako spriječiti suze dok režete luk – birajte koji vam je najdraži

Rezanje luka je nužan dio kuhanja, no plakanje nije.

Prema jednostavnijoj verziji, za suze u očima krivo je isparavanje sumpora koji se nalazi u stanicama luka. Ali ipak sam sumpor nije dovoljan da nas natjera na suze, jer i on sam mora proći nekoliko kemijskih reakcija prije nego dospije do očiju koje ga prepoznaju kao uljeza.

OTKRIVAMO TAJNE TIJELA: Zašto plačemo dok režemo luk, štucamo, ježimo se…

Ovo povrće apsorbira sumpor iz zemlje koji im pomaže pri formiranju organskih molekula (aminokiselina) zvanih sulfoksidi, koje su i krive (zaslužne) za karakteristični miris i okus luka.

Kada se luk ošteti rezanjem on oslobađa enzime sintaze i sulfokside koji stvaraju novu kemijsku reakciju i nastaje sulfonska kiselina. Ali to nije kraj – sulfonska kiselina jako nestabilna i lako se pretvori u spoj nazvan sin-propanetial-S-oksid.

NIKAD ULJE NA TJESTENINU: 30 kulinarskih trikova koji će oduševiti i majstore i početnike

Tek kada ovaj spoj dospije i do očiju, višestruki živčani završeci u rožnici ga registriraju kao tvar koja bi mogla naštetiti našim očima te se otpuštaju refleksne suze.

Zato, koji god da ovih procesa spriječite, smanjit ćete i plakanje.

1. Oštar i tanak nož

Što je nož oštriji, manje će “gnječiti” luk pa će i manje stanica otpuštati iritirarujće sulfookside.

2. Žvaćite žvakaću

Ovako će druge arome najdačati spojeve sumora.

3. Namačite luk u hladnu vodu

Što su molekule hladnije, to su sporije i teže dolaze do vašeg oka, no još važnije, voda će isprati spojeve prije nego reagiraju i postanu iritirajući plin. Neki savjetuju i zamrznuti luk (ako je za pirjanje), ili rezati ga pod mlazom vode.

4. Ventilator

Čisto mehanički, ventilator će otpuhati plin koji vam tjera suze na oči. Slično će djelovati i rezanje luka pod napom.

5. Upalite svijeću

Kao što upija mirise, tako će privući i molekule.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr