15 STVARI KOJE TREBA POJESTI U HRVATSKOJ: / Svjetski mediji raspisali se o hrvatskim delicijama

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija, Zarko Basic

Osim prirodnih ljepota, strani mediji su počeli primjećivati i gurmansku ponudu Hrvatske.

14.7.2016.
13:06
PIXSELL/Ilustracija, Zarko Basic
VOYO logo

U nastavku možete pogledati kojih to 15 jela preporučuje BuzzFeed:

1. Hobotnica

Image
Image

Hobotnicu se preporučuje čak i gadljivima jer je stvarno ukusna. Može se jesti pečena ili u salati, a za razliku od ponude u nekim azijskim zemljama, hrvatske hobotnice ne gmižu po tanjuru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Kamenice

Većina Kamenica dolazi sa Stona i Malog Stona na Pelješcu i stvarno su ogromne i ukusne. Mogu se jesti i pečene i prelivene sirom.

3. Carpaccio

Tanko narezani sirovi biftek izvorno dolazi iz Italije, ali popularan je i u Hrvatskoj. Može se posluživati i tuna, a neki restorani nude čak i vegetarijansku opciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Rižoto s plodovima mora

Svježi morski plodovi u kombinaciji s rižom su savršenstvo za nepce, a čisto more samo je jamstvo kvalitete sastojaka.

5. Crni rižoto

Ovo je nadaleko poznata dalmatinska delicija. Posebno je zabavno što vam od crnog rižota, osim što je ukusan. Ostaje crni jezik. A kako je ovo jelo gotovo zaštitni znak Dalmacije, crni jezik je suvenir kojeg morate ponijeti sa sobom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Kruh i maslinovo ulje

Možda ne mislite da je Hrvatska zemlja maslinovog ulja, ali ondje ga proizvode zaista mnogo. U tradicionalnim konobama poslužuju maslinovo ulje i kruh kao predjelo.

7. Sir

Image
Image

Većina sireva proizvodi se lokalno i zato je svjež. Posebno ukusni sir može se naći na otoku Mljetu, blizu Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. Domaća vina

Hrvatskom je razbacano preko 300 vinskih regija, no zbog lošeg izvoza mnoga domaća vina mogu se probati samo u zemlji. U unutrašnjosti se proizvode uglavnom bijela vina, a u Dalmaciji crna.

9. Domaća tjestenina

Hrvatska je poznata po domaćoj tjestenini, vjerojatno zbog utjecaja susjedne Italije. Najviše se jedu špageti, njoki i makaroni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. Burek

Burek je tjestenina punjena mesom, povrćem ili sirom i to je jelo ostalo još od Otomanskog Carstva. Jelo je savršeno za pojesti nakon pijane noći, a može se pronaći u gotovo svim pekarama. Iako većina Hrvata tvrdi da više vole domaći burek od onog iz pekare, i onaj iz pekare dobro dođe u škripcu.

11. Ćevapi

Ćevapi su zapravo prutići mljevenog mesa koji se poslužuju u pecivu, ali način na koji se pripremaju daje im nekakav poseban šarm i boljeg su okusa nego što se čini. Kao prilog možete uzeti luk, kečap, rajčicu itd. no lokalno stanovništvo tvrdi da ima samo jedan pravi način jedenja ćevapa - s kečapom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12. Rakije

Image
Image

Hrvatska je poznata po svojim voćnim likerima napravljenima od vina ili fermentiranog voća. Rakije se piju prije jela da potaknu apetit ili poslije jela da potaknu probavu. Samo budite pažljivi: iako se ponekad tako ne čini, u voćnim rakijama ima dosta alkohola.

13. Bijela riba i blitva

Iako se može činiti dosadno, bijela riba i blitva jedno su od najpopularnijih dalmatinskih jela. Riba se priprema vrlo jednostavno, tek s nešto maslinovog ulja i začina. Blitva se pomiješa s krumpirima, a to je jelo u Dalmaciji toliko omiljeno da se Dalmatince naziva 'blitvarima'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14. Torta od badema

To je vrlo tradicionalna dalmatinska slastica napravljena uglavnom od bedema i sira, a Dalmatinci je jedu cijeli život, uglavnom na proslavama rođendana i drugim posebnim prilikama.

15. Rožata

To je tradicionalna vrsta pudinga karakteristična za dubrovačko područje. Ime 'rožata' dolazi od riječi 'rozalin' što znači liker od ruže s kojim se puding prelijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo