Što kažete?

15 STVARI KOJE TREBA POJESTI U HRVATSKOJ: Svjetski mediji raspisali se o hrvatskim delicijama

Osim prirodnih ljepota, strani mediji su počeli primjećivati i gurmansku ponudu Hrvatske.

U nastavku možete pogledati kojih to 15 jela preporučuje BuzzFeed:

1. Hobotnica

Hobotnicu se preporučuje čak i gadljivima jer je stvarno ukusna. Može se jesti pečena ili u salati, a za razliku od ponude u nekim azijskim zemljama, hrvatske hobotnice ne gmižu po tanjuru.

2. Kamenice

Većina Kamenica dolazi sa Stona i Malog Stona na Pelješcu i stvarno su ogromne i ukusne. Mogu se jesti i pečene i prelivene sirom.

3. Carpaccio

Tanko narezani sirovi biftek izvorno dolazi iz Italije, ali popularan je i u Hrvatskoj. Može se posluživati i tuna, a neki restorani nude čak i vegetarijansku opciju.

4. Rižoto s plodovima mora

Svježi morski plodovi u kombinaciji s rižom su savršenstvo za nepce, a čisto more samo je jamstvo kvalitete sastojaka.

5. Crni rižoto

Ovo je nadaleko poznata dalmatinska delicija. Posebno je zabavno što vam od crnog rižota, osim što je ukusan. Ostaje crni jezik. A kako je ovo jelo gotovo zaštitni znak Dalmacije, crni jezik je suvenir kojeg morate ponijeti sa sobom.

6. Kruh i maslinovo ulje

Možda ne mislite da je Hrvatska zemlja maslinovog ulja, ali ondje ga proizvode zaista mnogo. U tradicionalnim konobama poslužuju maslinovo ulje i kruh kao predjelo.

7. Sir

11. sajam prsuta Sinj

Većina sireva proizvodi se lokalno i zato je svjež. Posebno ukusni sir može se naći na otoku Mljetu, blizu Dubrovnika.

8. Domaća vina

Hrvatskom je razbacano preko 300 vinskih regija, no zbog lošeg izvoza mnoga domaća vina mogu se probati samo u zemlji. U unutrašnjosti se proizvode uglavnom bijela vina, a u Dalmaciji crna.

9. Domaća tjestenina

Hrvatska je poznata po domaćoj tjestenini, vjerojatno zbog utjecaja susjedne Italije. Najviše se jedu špageti, njoki i makaroni.

10. Burek

Burek je tjestenina punjena mesom, povrćem ili sirom i to je jelo ostalo još od Otomanskog Carstva. Jelo je savršeno za pojesti nakon pijane noći, a može se pronaći u gotovo svim pekarama. Iako većina Hrvata tvrdi da više vole domaći burek od onog iz pekare, i onaj iz pekare dobro dođe u škripcu.

11. Ćevapi

Ćevapi su zapravo prutići mljevenog mesa koji se poslužuju u pecivu, ali način na koji se pripremaju daje im nekakav poseban šarm i boljeg su okusa nego što se čini. Kao prilog možete uzeti luk, kečap, rajčicu itd. no lokalno stanovništvo tvrdi da ima samo jedan pravi način jedenja ćevapa – s kečapom.

12. Rakije

aronija

Hrvatska je poznata po svojim voćnim likerima napravljenima od vina ili fermentiranog voća. Rakije se piju prije jela da potaknu apetit ili poslije jela da potaknu probavu. Samo budite pažljivi: iako se ponekad tako ne čini, u voćnim rakijama ima dosta alkohola.

13. Bijela riba i blitva

Iako se može činiti dosadno, bijela riba i blitva jedno su od najpopularnijih dalmatinskih jela. Riba se priprema vrlo jednostavno, tek s nešto maslinovog ulja i začina. Blitva se pomiješa s krumpirima, a to je jelo u Dalmaciji toliko omiljeno da se Dalmatince naziva ‘blitvarima’.

14. Torta od badema

To je vrlo tradicionalna dalmatinska slastica napravljena uglavnom od bedema i sira, a Dalmatinci je jedu cijeli život, uglavnom na proslavama rođendana i drugim posebnim prilikama.

15. Rožata

To je tradicionalna vrsta pudinga karakteristična za dubrovačko područje. Ime ‘rožata’ dolazi od riječi ‘rozalin’ što znači liker od ruže s kojim se puding prelijeva.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr