POSPREMITE NERED

VRT U LISTOPADU: Radovi su u punom tijeku, još stignete pripremiti vrt za zimu…

Jesen je već duboko zakoraknula u naše vrtove, a posla kako bi ga se pripremilo za nadolazeće mjesece ima na pretek. Kolovoz je bio dinamičan mjesec, kada je u pitanju vrtlarenje, rujan je bio osunčan, vrijeme idealno za vrtlarenje, a listopad koji je pred nama zadnji je mjesec u kojemu još stignete zasukati rukave, kako bi vaš vrt, nakon zimskog sna, proljeće dočekao spreman.

Većina vrtova podijeljena je na smislene cjeline. Sada je vrijeme kada ga je potrebno detaljno pljeviti i dati mu dovoljno slobodnog vremena i ljubavi. Ovo je kratak vodič što činiti, ako kasnite sa radovima u vrtu.

1. Pospremite nered

Plijevite svoj vrt. Očistite ga od svih otpadaka, ali ne temeljito kako se to uobičajeno čini u proljeće. Otpalo lišće možete ostaviti da istrune na tlu, a sjeme na koje naiđete, neka bude hrana za ptice. Samo oboljelo bolje uklonite iz vrta i spalite, sve ostalo što prikupite, stavite u kompost.

2. Napravite kompost

Ukoliko niste, ogradite jedan maleni dio vrta za kompost. Za to vam ne treba poseban građevni materijal, dovoljno je od običnih dasaka napraviti poveći sanduk u kutu vrta. Jesen je prava tvornica kada je u pitanju dobar materijal za kompost, pa sve trule voćke, kao i organski otpad iz kuhinje, slobodno stavite da se kompostiraju. Bit će to odlična hrana za vaš vrt u proljeće. U kompost ide sve, od pokožene trave, do ljuski razbijenih jaja. Povremeno ga vilama promiješajte.

3. Očistite staklenike

Ukoliko ih imate, sada je vrijeme da ih počistite. Na taj način sprječavate nametnike da hiberniraju preko zime pa se pojave u proljeće. dezinficirajte sve površine u stakleniku, bilje izvadite van, pa na sredini zapalite sumpornu svijeću, kako bi bili sigurni da su svi nametnici uništeni. Nakon nekoliko sati, kada dim nestane, vratite biljke unutra.

4. Pripremite tlo za iduću sezonu

Tlo je najveće bogatstvo svakog vrta, a sada je trenutak kada ga treba nahraniti. Dodajte mu kompost, prirodna gnojiva, sve što vam dođe pod ruku, kako bi ono u proljeće bilo bogato, a ne iscrpljeno od zime.

5. Navodnjavanje

Ono trenutno nije na listi vaših prioriteta, jer vode ima dovoljno. Međutim, stablima koje imate, dodajte zemlje u podnožju, ona će pomoći da se korjenje ne smrzava.

6. Saditi i brati

Očistite od korova špinat, matovilac i zimsku zelenu salatu glavaticu, kao i mladi luk. Tlo je potrebno lagano rahliti. Trajno začinsko bilje i starije biljke rabarbare razdvojite te ponovno sadite. Vrste povrća koje su za skladištenje kao što je mrkva, rotkva, celer, cikla, kupusnjače ne berite prije kraja listopada i tek ih onda spremite za zimu. Sadi se luk, zimska salata, blitva, mrkva, peršin, češnjak, matovilac, radič, artičoka, luk srebrenac..

7. Pokupite otpalo lišće

Imate li doista uredne travnjake, lišće morate pokupiti inače će trava požutjeti.
Treba ih skupiti na posebne hrpe i ostaviti da pridonim putem istrunu. Smjesa će u proljeće biti odličan izvor energije za vaša stabla i grmove.

Imaš komentar?Još iz rubrike

Povratak na Net.hr