Problemi s jednostranim osvjetljenjem

U prilogu šaljem tloct našeg stana…Naša je želja napraviti još jednu sobu, nadam se da ćete nam pomoći!

Vaš stan, jednostrano orijentiran, zapravo je idealno zamišljen kao životni prostor s jednom zajedničkom prostranom zonom. Zatvaranjem jedine stijene stana s izvorom svjetla, umanjuje insolaciju, te samim tim cijeli prostor stana djeluje mračnije.

Postojeća soba Vam je zatvorila jedini prozor koji uz vrata lođe pruža svjetlo samom stanu.

Dodavanje nove prostorije je moguće samo ako ista nema prozor (što nije opcija) ili ako zatvorite lođu. Zatvaranje iste će kompletno oduzeti svjetlo dnevnom boravku i kuhinji, te takva varijanta nije došla u obzir.

Ono što bi možda bilo varijantno rješenje, koje nudi dodatnu prostoriju te ne umanjuje dovod svjetla, jest smanjiti lođu te dodatnu traženu prostoriju smjestiti neposredno uz novonastali otvor.

Poprečni zid prema boravku izvesti kao staklenu opeku koja će disperzirati svjetlo od vrata lođe te dati neophodnu svjetlost ostatku stana.

Krevet je moguće podići na podest, ispod kojeg se mogu izvesti ladice te ga je idealno smjestiti uz istočni zid. Prostorija će biti prolazna, ali će davati dovoljno intime za odmor.

Lođa može ostati u puno manjoj širini, a time je osigurano i više svjetla jer isto prodire kroz punu visinu vrata.

Postojeća soba može također dobiti zid od staklene opeke, jer je idealna pozicija za disperziju svjetla kroz takav tip zida upravo nasuprotni izvor svjetlosti, u Vašem slučaju postojeći prozor ili vrata.

Na taj ste način dobili dodatnu zonu za spavanje, a omogućili ste i osvjetljavanje centralne zone.

Budući da su sobe male, preporučujem Vam na istočnom zidu dnevnog boravka te u hodniku organizirati ugradbene ormare, a iste izbaciti ili smanjiti u novonastaliim sobama.

Kuhinju zadržavate na postojećoj lokaciji, ali uz izmaknuti ulaz dobivate zonu za blagovanje organiziranjem sjedenja oko kuhinjskog pulta koji se po potrebi može proširiti.

Nadm se da Vam je rješenje prihvatljivo, i da će Vam omogućiti traženo. Uz predloženo, razmišljajte o što svijetlijim bojama zidova i ormara, radi što veće disperzije svjetla, a šarenim detaljima dodajte malo veselja i dodatnih boja Vašem životnom prostoru.

Savjetuje:
Ana Đurđek Kuga, dipl. ing. arh.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr