NE ISPLATI SE BITI SAMAC

PRSTEN (NI)JE GARANCIJA USPJEHA: Tko zarađuje više, samci ili ljudi u braku?

Letimični pogled na najbogatije ljude na svijetu ne otkriva mnogo, ponajmanje šta im je, osim novca, zajedničko. Ima, među basnoslovno bogatim, i visokoobrazovanih i onih kojima je najveća škola, žargonski rečeno, životna. Ima ih s istoka i zapada, introvertnih i ekstrovertnih, siromašnog i imućnog porijekla. Dublji pogled, ipak, otkriva jednu veliku sličnost u moru razlika – gotovo svi oni su u braku.

Na Forbesovoj listi milijardera za 2016. godinu, 97 posto njih je u braku. Lista vrhunskih sportaša pokazuje da su neoženjeni na razini statističke greške. Prsten je očigledno garancija za uspjeh, bar kad je u pitanju najbogatiji sloj populacije.

A što je s običnim smrtnicima? Statistika je i tu na strani muškaraca koji su stali na ludi kamen. Vjerovanje da samci imaju više vremena da se posvete karijeri i da zbog toga brže napreduju očigledno je stereotip.

Dakle, ukoliko želite zarađivati više, oženite se. Ali nemojte se udati, jer singl dame, ipak, više zarađuju.

DEČKI, OBRATITE PAŽNJU: 10 znakova koji otkrivaju ženu duboko nesretnu u braku

Muškarci

Kad je riječ o pripadnicima jačeg spola, znanstvenici nemaju nedoumica – oženjeni zarađuju više od svojih neoženjenih vršnjaka.

Pitanje je samo koliko više. Jedno od prvih istraživanja na ovu temu provedeno je 1979. godine i pokazalo je da oženjeni muškarci zarađuju 25 posto više nego njihovi slobodne kolege.

Istraživanja idućih godina pokazala su da se ovaj raspon kreće od 10 do 50 posto.

Jedna studija provedena je na braći blizancima od kojih je jedan bio u braku, drugi nije. Ispostavilo se da je oženjeni brat zarađivao 26 posto više nego neoženjeni, a iduće studije su potvrdile da su singl muškarci plaćeni manje nego oženjeni čak i kad na istim poslovima postižu slične rezultate.

Kad je reč o brojkama, studija Sveučilišta Virginija pokazala je da oženjeni muškarci starosti 28-30 godina godišnje zarađuju 15.900 dolara više nego njihove singl kolege.

Još je veća razlika u kasnijim godinama pa tako oženjeni muškarci starosti 44-46 godina zarađuju 18.800 dolara više nego njihovi singl vršnjaci.

Business meeting in a modern office

Očigledno, kad djeca uđu u igru, raste i saldo u banci. Uporedivši plaće zaposlenih u Americi, znanstvenici su ustanovili da su na vrhu liste oženjeni očevi, sa 67.900 dolara. Sljedeći su oženjeni muškarci bez djece koji godišnje prosječno zarade 60.800 dolara.

Nekoliko je objašnjenja za ovu pojavu. Prvo, muškarci koji biraju brak također imaju osobine koje ih čine uspješnima u karijeri, poput prilagodljivosti i spremnosti na kompromis.

Drugo, u zajedničkom životu muškarci uče korisne vještine, poput samokontrole, što je i u uredu vrlo važno.

I treće, i dalje je aktualno staro objašnjenje da se oženjeni muškarci mogu više posveteiti poslu jer ne moraju razmišljati o prljavom suđu.

Unatoč emancipaciji, i dalje su žene te koje na svojim plećima nose najveći teret odgoja djece i brige o kući.

BRAK JE OUT: Europljani sve skloniji izvanbračnim zajednicama. A gdje su Hrvati?

Žene

Financijski gledano, ženama se brak ne isplati, jer udane dame zarađuju 10 posto manje nego njihove singl koleginice.

Ipak, one manje i rade. Studija Sveučilišta Virginija pokazala je da mlade udane žene rade 196 sati manje nego njihove neudate vršnjakinje. Sredovječne udane žene rade 131 sat manje, osim ako nemaju decu, kada na poslu provedu približno jednak broj sati kao i neudane dame.

Zaposlene udane žene znatno kaskaju za svojim oženjenim kolegama. Jedno istraživanje je pokazalo da su, možda neočekivano, muškarci skloniji dati prioritet obitelji pred poslom. Ali, za razliku od svojih udanih kolegica, za to nisu kažnjeni.

Čak 28 posto muškaraca jednom do dva puta mjesečno prednost da obitelji, dok to radi 25 posto žena. Ali one su kažnjene jer zbog toga zarađuju tri posto manje od muškaraca.

Možda je nepravedni položaj na radnom mjestu i razlog što u mnogim zemljama žena žrtvuje karijeru kako bi se muž mogao posvetiti napredovanju neometan dječjim plačem.

poslovna žena

Upravo to se od njih i očekuje. Istraživanje na Harvardu, provedeno među 25.000 muškaraca i žena, pokazalo je prisutnost patrijarhalnih obrazaca.

Pa je tako, po diplomiranju, više od polovice pripadnika jačeg spola reklo da očekuje da njegova karijera ima primat u odnosu na partneričiinu.

Čak 40 posto žena priznalo je da je u realnosti prednost dana muškarcu.

Da muškarci više vole domaćice pokazuju podaci da je samo 39 posto pripadnika jačeg spola na visokim funkcijama oženjeno zaposlenim damama. S druge strane, devet od deset uspješnih žena u braku je s muškarcima koji nisu ostavili posao.

ONE STVARNO NE ZNAJU KAD JE DOSTA: Ovo je osobina koju mušakarci najviše mrze kod žena

Brižni partner – veći uspjeh

Na uspjeh ne utječe samo to jesmo li u braku, već još više, s kim dijelimo život.

Istraživači sa Sveučilišta Washington utvrdili su da je osobnost partnera od ogromne važnosti, a osobine koje su najznačajnije su brižnost i pouzdanost.

Kad su ove karakteristike izuzetno jako izražene, za 50 posto se povećava vjerojatnost da partner napreduje na poslu u odnosu na kolege koje kod kuće čekaju ekstremno nepouzdani i nepažljivi supružnici.

sretni-sreća-zajubljeni-ljubav

Ovo važi u oba slučaja – i kada drugi partner ostaje kod kuće, i kada radi. Iako se očekuje da nalaz vrijedi samo u slučaju uspjeha muškarca, isto je uočeno i na suprotnoj relaciji.

Pa tako, dame koje kraj sebe imaju brižnog i pouzdanog partnera imaju veću šansu da na poslu daleko doguraju.

Za uspjeh muškarca važno je i da supruga ne radi. Oženjeni očevi čije su žene domaćice zarađuju više od muškaraca čije supruge rade.

Istraživači smatraju da su ovi muškarci pod pritiskom jer znaju da obitelj ovisi od njima pa se više trude.

Zanimljivo je da ne provode manje vremena s djecom od drugih očeva. Nije to, ipak, ogromna suma, reč je o četiri posto većoj zaradi, pa se ne isplati inzistirati da supruga ostaje kod kuće.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr