NIJE NEBITNO

‘GODINE NISU VAŽNE, TAKO SE BAREM KAŽE’: Znate li koja je idealna razlika u godinama za savršenu vezu?

Svi znamo za one ‘godine nisu važne’, ‘čovjek ima godina koliko se staro osjeća’ i slične. Ipak, jedna nova studija pokazala je da zapravo postoji ‘idealna razlika’ u godinama koja je svojevrsna garancija kvalitetnog i dobrog odnosa… Kao da u današnje vrijeme nije dosta što jedva nađemo partnere, sad bi još trebali paziti i na ‘idealnu razliku u godinama’.

Razlika u godinama partnera odavno fascinira mnoge. Bilo da smo u nedoumici, užasnuti ili smo u “baš dobro za vas!” raspoloženju, dramatična razlika u dobi nas intrigira.

Što nije bez osnove budući da, prema nedavnom objavljenom istraživanju, postoji snažna korelacija između razlika u godinama partnera i dugovječnosti navedenog odnosa.

Dakle, to je samo broj?

U studiji Andrewa Francesa i Huga Mialona sa Sveučilišta Emory u Atlanti sudjelovalo je 3.000 ljudi, a stručnjake je zanimalo u kolikoj mjeri razlika u godinama između partnera utječe na kvalitetu odnosa.

Njihovi rezultati pokazali su da što je veća razlika u godinama, to je veća vjerojatnost da će se ta veza raspasti, a i vjerojatnost raste rapidno s razlikom u godinama.

Parovi s pet godina razlike u godinama imali su 18 posto veće šanse za prekid od parova koji su imali isto godina.

Parovi u vezama u kojima su od partnera bili stariji ili mlađi deset godina su imali 39 posto više šanse za raskid, a oni sa 20 godina razlike su imali 95 posto veću šansu za prekid.

Naravno, rijetkost se da jedan jedini razlog bude “taj” uzrok raspada veze pa ni razlikama u godinama ne može biti presudna, ali očito igra veliku ulogu.

A najuspješnija dobna razlika?

Istraživači su došli do zaključka da je najbolja razlika u godinama jedna godina te su ovi parovi imali svega tri posto šanse za prekid.

Stručnjaci vjeruju kako je razlog za ovakve rezultate činjenica da ljudi u različitim razdobljima života žele drugačije stvari, drugačije gledaju i cijene životne vrijednosti i na drugačiji način zapravo vide i doživljavaju svijet.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr