Je li vašem odnosu s partnerom došao kraj?

Najteži dio veze je onaj kada joj dolazi kraj. Početak odnosa je predivan i prepun uzbudljivosti i svježine, ali entuzijazam opada kako veza sve više odmiče. Nerijetko se kraj veze nazire i kada ste ju probali spasiti na sve moguće načine. Kako znati da je vrijeme da krenete dalje?

Prvi korak je da budete realistični po pitanju vaše veze. Morate odrediti svoja očekivanja i potrebe te promotriti jesu li se ona promijenila. Zatim promotrite očekivanja i potrebe svog partnera ili partnerice i vidite koliko se ona uklapaju u vaš životni plan. Da, trebali biste živjeti u sadašnjosti, ali nije na odmet provjeriti što budućnost donosi.

Ako ste zlostavljani, povrijeđeni, prevareni ili vam partner laže, vrlo su velike šanse da vaš odnos neće preživjeti. Ako se spomenuto ponašanje javlja često ili ostaje nerazriješeno, tada vaša sreća mora postati prioritet. Odnos kojeg njegujete s partnerom nikada se ne bi trebao sastojati od uvreda i omalovažavanja.

Razmislite o budućnosti koju kreirate, a uzmite u obzir i partnerovo ponašanje. Zavodi li druge prilikom svakog izlaska? Je li previše zahtjevan i naređuje vam? Nesigurnost i nedostatak samopouzdanja može dovesti do mnogih problema. Veze ne bi trebale sadržavati kontrolu i manipulaciju, a kada se takvi faktori umiješaju u vaš odnos i ne mogu biti uklonjeni, znate da je vrijeme da takav odnos okončate.

Uživate li istinski u društvu svog partnera? Osjećate li olakšanje kada se rastanete? Ako se osjećaj olakšanja pojavi kada se rastanete s partnerom, ovo je veliki znak kojeg ne smijete ignorirati. Vezama je potrebna komunikacija i bliskost da bi preživjele. Ako se više radujete njegovom odlasku nego prisutnosti, to je znak da je vašoj vezi došao kraj.

Procijenite svoju ulogu u održavanju veze. Za tango je potrebno dvoje. Svaka osoba mora biti uključena u primanje i davanje. Kada jedan osoba prima više i daje gotovo pa ništa, veza počinje venuti. Jednako sudjelovanje u vezi presudno je za njezin opstanak.

Pokazuje li vam partner da ste mu jako važni? Djela govore više od riječi. Vaš se partner s vremenom može promijeniti, ali u vašem se odnosu ne bi trebala promijeniti količina pažnje koju dobivate od njega. Ako vas partner neprestano zaboravlja nazvati ili ignorira vaše pozove, zapitajte se je li ovo za vas prihvatljivo. Ako ne, morate donijeti neke odluke.

Osjećate li se prihvaćeno i cijenjeno? Kako zaista možete odgovoriti na ovo pitanje? Ako se ne osjećate voljeno, a o tome ste razgovarali s partnerom i ništa se nije promijenilo, vrijeme je da krenete dalje.

Svaka osoba mora razmotriti razloge zbog kojih se nalazi u vezi i koliko je spremna sudjelovati u njoj. Neprestano zanemarivanje veze i partnera rezultirat će teškim emocijama i bolnim krajem veze. Imajte na umu da biste trebali dignuti ruke od odnosa samo onda kada ste već isprobali sve metode koje bi mogle spasiti tu vezu, a koje nisu urodile plodom.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr