Zbog ovoga biste trebali jako paziti što stavljate u status veze na Fejs!

Kao da nije dovoljno što možete upisati status veze da ga vidi cijeli internet, Facebook je otišao i korak dalje – svidjelo se to vama ili ne.

Njihova posljednja novost, pokrenuta krajem prošloga tjedna, je posebna stranica za parove, koju Facebook sam posloži za vas i osobu s kojom ste naveli da ste u vezi ili braku. Na stanici u formatu ‘timelinea’ objavljuje se sve – od fotografija i konverzacija u kojima ste oboje tagirani, do stvari koje lajkate.

Prve reakcije su loše, a ljudi nisu zadovoljni – mediji poput CNN-a, Telegrapha ili Yahoo-a navode komentare ljudi poput – grozna ideja, više nikada neću staviti status veze na Facebooku, povraća mi se, morat ću se razvesti od supruga na Facebooku, da smo htjeli zajedničku stranicu, napravili bismo je zajedno.

Pitate li se kao to izgleda, provjerite na stranici Facebook.com/us.

Nove stranice parova zapravo su samo nadogradnja trenutnih stranica prijatelja pokrenutih prije dvije godine, koju nadopunjavaju postojeći sadržaji – fotografije i konverzacije u kojima ste oboje tagirani, lista zajedničkih prijatelja i stvari koje ste lajkali, sve uređeno u ‘timeline’ formatu. Ali ono što zabrinjava korisnike jest što je ne možete isključiti ili obrisati.

‘Ne možete deaktivirati stranicu, ali možete kontrolirati što dijelite na Facebooku koristeći postavke privatnosti za svaki post’, objašnjava Jessie Baker iz Facebooka za CNN.

Drugim riječima, nema načina da nešto stavite na privatni Facebook profil i da to u isto vrijeme ne osvane na zajedničkoj stranici para.

I premda je ideja nekima možda i korisna, posebno svježe zaručenim parovima, korisnicima u određenoj dobi kao i onima u dugogodišnjim vezama zajednička stranica pomalo je smiješna.

I što se događa ako prekinete? Ukida li se stranica automatski ili nastavi postojati kao bizarno elektronsko svjedočanstvo propale veze? A što je s onim tinejdžerima i njihovim konstatnim promjenama statusa veze?

Sve dok Facebook ne odgovori na ova pitanja, jedini način da se riješite stranice je da se ‘razvedete’ na Facebooku – odnosno promijenite status u ‘single’ i uništite svaki post u kojem se oboje pojavljujete.

‘Kada nešto sakrijete na svom timelineu ili prijateljskoj stranici to ne znači da ste ga maknuli s Facebooka i da će se i dalje pojavljivati na drugim mjestima, kao što je ‘news feed’. Ako želite ukloniti priču koju ste objavili sa cijelog Facebooka, možete to učiniti brisanjem (delete) posta ili da se odznačite s fotografije.’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr