DOBAR TEK

KORISTIO SE I KAO LIJEK: 10 stvari koje niste znali o jednom od najpopularnijih umaka na svijetu

Jedete ga u sendviču, uz roštilj, s kobasicama, uz pohance, krumpir i na još sasvim sigurno stotinu načina. Neki imaju svoje recepte po kojima ga pripremaju, neki ga više vole samo istresti iz bočice i uživati u slasnom okusu. Riječ je o kečapu, umaku od rajčice koji spašava svaki zalogaj, a zapravo je, potekao od – ribe!

1. Krenulo je s inćunima

Priča o kečapu zapravo počinje bez rajčice jer je izvorna receptura u sebi sadržavala inćune s dodatkom začina. Povijest kečapa seže u davnu 544. godinu kada se kineski car Wu-ti oduševio mirisom fermentirane ribe koje su stajale 20-ak dana na suncu. Sama riječ kečap zapravo dolazi od izraza “ke-tsiap“, stare riječi kojom su stanovnici jugoistočne Azije opisivali riblji umak. Njegovo ime danas varira ovisno o državi, međutim kineski moreplovci koji su ga popularizirali u toj regiji zvali su ga “ke-tsiap“. U Europu su ga s Fidžija donijeli Britanci u 17. stoljeću i oni su jednostavno prihvatili taj naziv.

2. Kečap kao lijek

U 19. stoljeću se koristio kao lijek protiv dijareje. Finski su pak znanstvenici prije nekoliko godina utvrdili da svakodnevna upotreba kečapa smanjuje razinu lošeg (LDL) kolesterola. Stručnjaci s finskog Sveučilišta Aulu su zaključili da kečap razara LDL kolesterol, opasan za kardiovaskularni sistem te tako potiče normalan rad srca. Tijekom ispitivanja na ljudima koji su imali povišene vrijednosti kolesterola, njegova razina se značajno smanjila poslije tri tjedna svakodnevne upotrebe manje količine kečapa. Znanstvenike je iznenadilo ovako pozitivno i brzo djelovanje kečapa, koje objašnjavaju njegovim glavnim sastojkom – rajčicom. Ona sadrži niz izuzetno učinkovitih i aktivnih biokemijskih elemenata od kojih se posebno izdvaja likopen, zahvaljujući kome ovo povrće ima karakterističnu crvenu boju. Likopen je također snažan antioksidant, koji čuva stanice od razornog utjecaja aktivnih masnoća.

3. Želite jelo za prste polizati? Probajte svinjska rebra s kečapom iz pećnice
Svinjska rebarca aromatizirana medom i ljutim kečapom oduševit će i najizbirljivija nepca. Ovo je jelo u posljednje vrijeme vrlo popularno u najpopularnijim restoranima, poput zagrebačkog Rougmarinea, a mi se pitamo zašto ga ne biste sami pripremili i oduševili svoju obitelj ili prijatelje.
Evo potrebnih sastojaka:
2,5 kg svinjskih rebara
120 ml bijelog vinskog octa Zvijezda
1 žličica sušenog ružmarina
1 žličica sušene majčine dušice
250 ml ljutog kečapa Zvijezda
100 g meda od bagrema
1 žličica sušenog origana
sol

Priprema
Upute po koracima:
1. Svinjska rebra operemo, osušimo, narežemo na komade i stavimo u lim za pečenje.
2. Zatim rebra posolimo, a u zdjelicu stavimo origano, dodamo majčinu dušicu i ružmarin, ulijemo bijeli vinski ocat i izmiješamo sastojke.
3. Dobivenom mješavinom prelijemo rebra i rukama utrljamo začine u meso.
4. Ovako pripremljena rebra stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 160°C. Nakon 60 minuta rebra okrenemo i pečemo još 90 minuta.
5. Neposredno prije kraja pečenja, u tavicu ulijemo kečap, dodamo med, promiješamo i kad zavrije maknemo s vatre.
6. Zatim lim za pečenje s rebrima izvadimo iz pećnice, rebra premažemo umakom od kečapa i meda i sve zajedno vratimo u pećnicu, zagrijanu na 160°C, 10-ak minuta.

4. Ljubav prema kečapu i američko domoljublje
Bivša američka prva dama Michelle Obama ostala je šokirana kada joj je osmogodišnji Peter, razočaran njezinom najavom da želi smanjiti količinu kečapa koju američka djeca jedu u školama, napisao prosvjedno pismo tražeći da promijeni odluku. Između ostalog napisao je ovo: “Draga Michelle Obama, zovem se Peter, osam mi je godina i obožavam proučavati povijest Amerike i učiti o mogućnostima koje pruža naša zemlja. Bilo bi dobro da ponovno razmislite o ideji da ograničite kečap po jednom obroku. Osjećam se kao da nam se oduzima domoljublje diljem Amerike.”

5. Bez kečapa nema najpopularnijeg umaka za roštilj

Pravi gurmani znaju da je za savršen roštilj nužan barbeque umak. Za njegovu pripremu treba vam doslovno jedna minuta i ovi sastojci – kečap, senf, sitno sjeckani luk i malo tabasca.

6. Hrvati ga najviše jedu uz pržene krumpiriće

Prema istraživanju magazina Ja TRGOVAC, kečap rado jede 80,6 posto sudionika njihove ankete – blagi kečap bira nešto više od polovice njih, dok se za ljuti odlučuje tek četvrtina. Hrvati kečap najviše jedu uz pommes frites (44,1 posto), pizzu ( 21,5 posto) i kobasice ( 12,3 posto).

7. Kečap kao maska za lice? O, da!
Želite li imati svježiji i blistaviji ten dovoljno je žličicu kečapa nanijeti na lice i ostaviti 15-ak minuta te isprati mlakom vodom. Rajčica kao osnovni sastojak kečapa sadrži likopen, snažan antioksidans koji može oporaviti kožu nakon sunčanja, pogotovo ako je došlo do stvaranja opeklina od štetnih UV zraka. Ovaj dragocjeni sastojak u kečapu je zastupljen u još većim količinama nego u svježoj rajčici jer se kuhanjem rajčice njegove koncentrirane količine povećavaju. Likopen pomaže i proizvodnji kolagena koji je presudan za puniji i svježiji izgled kože. Kečap za masku ponajprije se preporučuje osobama s mješovitom i masnom kožom jer u sebi sadrži i ocat.

8. Kako ukloniti mrlju od kečapa?

Kada vaš omiljeni umak umjesto na krumpirićima završi na vašoj odjeći to može biti priličan problem. Kod uklanjanja mrlje od kečapa važno je ne koristiti toplu vodu. Bez obzira je li riječ o kečapu, salsi, koncentratu rajčice ili bilo kojoj drugoj vrsti umaka na bazi rajčice, mrlju možete očistiti tako da tkaninu natopite u hladnu vodu kojoj ste dodali dvije žlice octa i jednu žlicu deterdženta za pranje suđa. Važno je ostaviti zaprljano mjesto da se namače barem pola sata. Protrljajte tkaninu kako bi sastojci što bolje prodrli u tkaninu. Nakon toga isperite.

9. Kečap torta hit interneta

Da majoneza može u receptima za kolače i torte zamijeniti ulje, stari je trik, ali da kečap postane glavna zvijezda torte za kojom luduje cijeli internet, bilo je teško zamisliti. Sve donedavno! Recept se pojavio na mnogim svjetskim portalima, a oduševljeni čitatelji tvrde kako je riječ o vrhunskoj slastici. Za popularnost je zaslužan jedan čitatelj Reddita koje je recept i fotografiju podijelio sa svima.

Ako i vi želite probati ovu neobičnu poslasticu potrebno vam je:
– 2 šalice brašna
– 2 male žlice praška za pecivo
– 1 mala žlica sode bikarbone
– 1 i 1/2 mala žlica cimeta
– 1/2 male žlice đumbira
– 1/2 žličice muškatnog oraščića,
– 1/2 šalice Zvijezda kečapa
– 1/2 šalice vode
– 2 žlice crvene boje za hranu
– 1 i 1/2 šalice margarina za kolače
– 1/2 šalice smeđeg šećera
– 2 jaja,
– 170 g krem sira
– 1 mala žlica ekstrakta vanilije
– 4 šalice šećera u prahu

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i začine. U drugoj zdjeli pomiješajte kečap, vodu i boju za hranu. Izmiješajte 3/4 šalice margarina i smeđeg šećera dok ne dobijete pjenastu smjesu, dodajte jaja, potom mješavinu s brašnom, pa onu s kečapom. Podijelite smjesu u dva dijela i svaki pecite 10 minuta ( u kalupu za torte).
U međuvremenu umutite krem sir, vaniliju i preostali margarin kako biste dobili kremu za tortu. Na prvu koru staviti veći dio kreme, potom drugu koru te namažite kremom za dekoraciju.

10. Naš kečap obožavaju u Južnoj Koreji

Umaci u Aziji imaju posebnu ulogu u gastronomiji i u većini se tamošnjih zemalja upravo sve vrti oko umaka. A da su naši umaci itekako dobri, svjedoči činjenica kako su nedavno Zvijezdina majoneza i kečap osvojili Južnu Koreju. Na policama južnokorejskog maloprodajnog lanca Lotte nude tri proizvoda hrvatske Zvijezde – Hot Ketchup, Ultra Hot Ketchup i Ultra Hot Chilli majoneza. Okusi su im, naravno, malo ljući nego oni koje bismo mi odabrali….


Telegram Studio

Producirano u radionici TG Studija, Telegramove in-house agencije za nativni marketing, u suradnji sa Zvijezdom i po najvišim uredničkim standardima Telegram Medije.

Povratak na Net.hr