Žene, ali i djevojčice, piju više nego ikad

Broj teških alkoholičara u svakoj zemlji u prosjeku iznosi oko 10 posto populacije. Tu je još i nekih 10 do 20 posto onih koji prekomjerno piju. U obje grupe je sve više žena, pokazuje novo istraživanje.

Novo izvješće objavljeno u Alcoholism: Clinical & Experimental Research, pokazuje da je problematično opijanje – a to su vikend opijanja i opijanje velikim količinama alkohola – u porastu među ženama u SAD-u.

S obzirom na učestalost i količinu ispijenog alkohola žene su sve bliže muškarcima. To vam se može učiniti simpatičnim u filmu, kada žena pobijedi muškarca u ispijanju alkohola, ali u stvarnosti je žena uvijek ugroženija. Ženski organizam je slabiji i štetno djelovanje alkohola pokazat će se brže i jače nego kod muškaraca – posebno je osjetljiva jetra. Pijenje radi opijanja stručnjaci opisuju kao ono kod kojeg žene popiju četiri ili više pića u roku od dva sata.

Postoji nekoliko teorija koje objašnjavaju porast opijanja među ženama. Prva skreće pažnju na stres. Ritam života je sve brži, a ekonomsko stanje je teže pa su žene pod većim stresom. Druga teorija skreće pažnju na činjenicu da je sve više žena zaposleno pa umjesto da su kod kuće s djecom, češće odlaze s kolegama na piće poslije posla.

Stanje u Hrvatskoj

Dok je u skandinavskim zemljama broj žena koje imaju problema s alkoholom gotovo jednak broju muškaraca s istim problemom, u Hrvatskoj se procjenjuje da one predstavljaju 20 posto alkoholičara. Međutim, budući da kod nas žene dobrim dijelom piju u starijoj dobi ili same kod kuće, daleko ih je teže uočiti.

Međutim, da i kod nas dolazi do promjene ukazuje podatak koji su iznijeli stručnjaci iz zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo. Naime, najnoviji podaci su zabrinjavajući jer je jasno da je velik porast slučajeva opijanja među djevojčicama. Mladi oba spola kod nas piju češće i više nego je to slučaj u ostalim europskim zemljama.

Vezani članci:

arti-201107220649006
arti-201107220675006

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr