VIDEO: Kad reklame prijeđu granice dobrog ukusa

Nije nikakva tajna da marketinški kreativci često namjerno šokiraju potrošače kako bi nešto prodali. To im je, naime, gotovo pa u opisu posla. No, nerijetko odu predaleko, te izazovu sveopće zgražanje gledatelja.

Benettonova Pieta (1992.), reklama koja prikazuje aktivista Davida Kirbyja koji boluje od AIDS-a na samrtnoj postelji, iako je izazvala bijes kod mnogih, imala je i pozitivan efekt. Ta brutalna reklama, naime, pomogla je da ljudi postanu svjesniji ove strašne, smrtonosne bolesti.

Godinama su dizajnerske reklame postale prepune erotike i na rubu granica dobrog ukusa. Dolce & Gabbana otišli su predaleko 2007. s kampanjom Ready To Wear, u kojoj su imali i nekoliko odglumljenih scena silovanja. Reklame su povukli.

Čak 19 godina nakon Benettonove Piete, MTV je snimio reklamu kako bi potaknuo ljude da nose kondome. Kampanja Sex Is No Accident odnosi se na sve češći seks na jednu noć.

Tek su posljednjih nekoliko godina prizori gej seksualnosti vidljiviji u medijima, često kako bi izazvali kontroverze. Benettonova kampanja Unhate osvojila je 2011. Cannes Grand Prix.

Gatorade je 2012. snimio iznimno sofisticiranu reklamu u kojoj bez uvijanja pokazuje da se kroz oglašavanje pokušava manipulirati ženama.

Ragu je u reklami Long Day of Childhood postao jedan od rijetkih oglašivača koji priznaje da djeca znaju puno više o seksu nego to odrasli priznaju, piše businessinsider.com.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr