Častimo vas kartama za Zagreb film festival!

Zagreb Film Festival od 20. do 27. listopada po jedanaesti put domaćoj će publici ponuditi više od stotinu uradaka nezavisnog autorskog filma i to u digitaliziranim kinima Europa, Tuškanac i Muzeju suvremene umjetnosti; zatim u Zagrebačkom plesnom centru te po prvi put u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

A mi vas vodimo besplatno na Zagreb Film Festival. Tako dvoje najbržih čitatelja koji su točno odgovorili na kviz dobili su po dvije ulaznice za jedan od ovih filmskih naslova:

Pon, 21.10. kino Tuškanac, 21:00, Izbezumljenost
Uto, 22.10. kino Europa, 15:00, Pogrešna dostava
Sri, 23.10. kino Tuškanac, 19:00, Ulica u Palermu

Čet, 24.10. kino Tuškanac, 19:00, Čudna neka mačka
Pet, 25.10. MSU, 19:00, Postaja Fruitvale

Dobitnici:
Vanja Babaj
Josipa Klapan

Dobitnici za utorak:
Maja Petak
Goranka Mitrović

Dobitnici za srijedu:
Marijana Nikolić
Dragan Kusić

Dobitnici za četvrtak:
Gorana Roje
Sanja Srnec Pekas

Dobitnici za petak:
Ante Meter
Lea Martinec

Glavni dugometražni program donosi dvanaest naslova koji na izuzetno vješt način progovaraju o raznim temama – otuđenosti, sve prisutnijem problemu nasilja među mladima, ali i zabranjenim ljubavima, slučajnim susretima pa i komičnim, naizgled nemogućim odnosima.

Festival otvara talijansko-slovenska komedija Zoran, moj nećak idiot autora Mattea Oleotta koji na ZFF stiže s četiri osvojene nagrade na ovogodišnjoj Mostri (među ostalima nagrada publike Međunarodnog tjedna kritike), a na zabavan način progovara o odnosu naoko nespojivih likova.

Sličnom temom – naizgled nemogućom vezom između mafijaša i sestre jedne od njegovih žrtvava bavi se i prvijenac autorskog dvojca Fabija Grassadonije i Antonija Piazze, film Salvo, koji je osvojio Veliku nagradu canneskog Tjedna kritike.

Spomenuti filmaši domaćoj su publici poznati po kratkometražnom filmu Rita prikazanom na ZFF-u prije tri godine. Uberto Pasolini još je jedan autor koji se vraća na festival, i to svojim drugim filmom Miran život s uspješnim britanskim glumcem Eddijem Marsanom u ulozi osobenjaka, opsesivno organiziranog zaposlenika državne službe.

Iz Indije i Francuske stižu pak dvije drame o ‘pogrešnim’ ljubavima – Pogrešna dostava i Centrala. Centrala je drugi film Rebecce Zlotowski s karizmatičnim francuskim glumcem Taharom Rahimom i Zlatnom palmom nagrađenom glumicom Léom Seydoux (Adelin život), dok je Pogrešna dostava hvaljeni prvijenac Ritesha Batre koji govori o Dabbawalasima koji svakoga dana u Mumbaiju dostavljaju pet milijuna obroka iz kuhinja kućanica u urede njihovih muževa. Povodom predstavljanja tog filma u Zagreb uskoro stiže egzotična indijska glumica Nimrat Kaur koja je u filmu ostvarila glavnu žensku ulogu.

Još izraženije nego prijašnjih godina redatelji su pokazali interes za najosjetljiviju skupinu – mlade – i to govoreći o njihovoj neprilagođenosti, međugeneracijskim sukobima i nasilju među mladima. Potonjom temom uz različite redateljske pristupe bave se meksički film Nakon Lucije redatelja Michela Franca (nagrada Izvjestan pogled u Cannesu) te Poduke iz harmonije kazahstanskog debitanta Emira Baigazina (berlinski Srebrni medvjed za izniman umjetnički doprinos u snimanju), dok potresan grčki Miss Violence progovara o nasilju unutar obitelji.

Miss Violence, drugi film talentiranog autora Alexandrosa Avranasa, na ovogodišnjoj Mostri ovjenčan je s nekoliko nagrada uključujući Srebrnog lava za najbolju režiju. Privremeni dom je američka feelgood indie drama Destina Crettona koja se također bavi problemima adolescenata i to kroz prizmu mlade nadzornice u ustanovi za problematične tinejdžere dok je Shell , Scotta Grahama slikovita i atmosferična drama o uznemirujućem odnosu oca i kćeri smještena u Škotsko visočje.

Domaći film u glavnom natjecateljskom programu predstavlja Nevio Marasović i Vis-à-Vis, dok će višestruko nagrađivani Krugovi Srdana Golubovića biti prikazani izvan konkurencije.

Dokumentarni program donosi dvanaest naslova različitih tema i uz širok raspon protagonista – od somalskih pirata, preko poljske nogometne reprezentacije 1982., američkih vojnih odreda za ubijanje, mafijaša u Litvi, pacijenata s mentalnim poteškoćama u Crnoj gori, kradljivaca dragulja srpske skupine Pink Panter, pa sve do znanstvenika koji diljem svijeta promoviraju – bezboštvo.

Domaću produkciju zastupaju Marko Stanić i Leon Rizmaul čiji će dokumentarci, Vidimo se za godinu dana i Goranov Wimbledon biti premijerno prikazani na Zagreb Film Festivalu.

Popratni program ove godine broji čak sedam programskih sekcija, od čega su već otprije poznate tri. U fokusu programa Moj prvi film ove je godine Poljska pa će tako biti prilike za gledanje debitantskih naslova danas kultnih autora Krzysztofa Kieślowskog, Andrzeja Wajde, Romana Polanskog, Jerzyja Skolimowskog i Agnieszke Holland.

Bibijada će opet uveseljavati klince i to uz osam čudesnih filmskih avantura dok popularan program Velikih 5 uključuje nove filmove, potencijalne hitove iz Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije.

Ovogodišnji programski noviteti odnose se na četiri potpuno nova filmska programa. Program Inspirirano stvarnim događajem dijelom je potaknut uspjehom filma Krugovi Srdana Golubovića, a donosi pet intrigantnih filmskih priča inspiriranih stvarnim događajima, vremenima i osobnim sjećanjima.

Između ostalih tu su pobjednik festivala u Sundanceu, američki film Postaja Fruitvale autora Ryana Cooglera koji na platna donosi priču o posljednjim danima i ubojstvu mladog Afroamerikanca Oscara Granta, kao i Njemački doktor redateljice Lucije Puenzo koji donosi priču o tajnom životu Jozefa Mengelea po završetku Drugog svjetskog.

Istočnoeuropski SF u selekciji Daniela Rafaelića donosi filmove znanstvene fantastike Istočne Europe u posljednjih sto godina. Uz kultne filmove Istočnog bloka – Aelita, kraljica Marsa Jakova Protazanova i Putovanje na kraj svemira Jindricha Polaka, ZFF premijerno predstavlja i restaurirani domaći SF film Vladimira Tadeja, Tajna starog tavana.

Program Re-kreacija Queera realiziran je u suradnji s organizacijom Queer Zagreb te donosi filmove autora koji su otvorili prostor za queer izričaj na filmu. Među njima su Djevojke u uniformi Leontine Sagan iz 1931. i Canterburyjske priče Piera Paola Pasolinija te selekcija kraktih filmova Jerryja Tartaglie, jednog od najznačajnijih queer umjetnika posljednjih 40 godina.

Konačno, Dan LUX filma je program rađen u suradnji s Europskim parlamentom koji uključuje tri finalista u lovu na nagradu LUX koja se dodjeljuje najboljem filmu za promicanje europskih vrijednosti i društveno relevantnih tema.

Ulaznice za Zagreb Film Festival su u pretprodaji na blagajnama kina Europa i to do subote 19. listopada, kada će cijene istih biti pet kuna niže, osim za paket ulaznica.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr