Jeste li vidjeli kako Google danas izgleda?

Gideon Sundback, švedski inženjer elektrotehnike, glavni je i odgovorni ‘krivac’ za razvoj i korištenje zatvarača u svakodnevnom životu, a upravo je njegov rođendan na vrlo zanimljiv način obilježio Google.

Iako mnogi od nas ne razmišljaju o stvarima koje svakodnevno koristimo i koje nam život čine lakšim, valja imati na umu da je to netko izumio. Ponekad ih čak nije morao ni sam stvoriti nego ‘jednostavno’ bolje upotrijebiti stvari koje su već postojale, ali nisu bile toliko očite.

Upravo to učinio je i Gideon Sundback, švedski inženjer elektrotehnike i otac patentnog zatvarača. Iako nije izumio patentni zatvarač, Sundback, čiji rođendan je Google obilježio današnjim doodleom na početnoj stranici tražilice, glavni je i odgovorni ‘krivac’ za razvoj i korištenje zatvarača u svakodnevnom životu.

Sundback je rođen u Švedskoj 24. travnja 1880., a nakon završetka studija inženjerstva emigrirao je u SAD 1905. Iako je patentni zatvarač bio izumljen ranije Sundback se osam godina ‘zabavljao’ rješavajući problem ‘samootvaranja’ i na kraju ga riješio 1913., a godinu dana kasnije razvio je metalnu verziju sada svjetski popularnog i uobičajenog patentnog zatvarača.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr