HvalevrijednI eksperiment

VAŽNO PITANJE: Kreće lunarna ekspedicija koja će provjeriti možemo li na Mjesecu praviti pivo

Rusi namjeravaju poslati prve svoje kozmonaute na mjesec 2031. godine, dok NASA kaže kako bismo mogli kolonizirati Mjesec do 2022. za ukupnu cijenu od 10 milijardi dolara.

No jedno pitanje važno za budući život na Mjesecu još nije odgovoreno – može li se u svemiru praviti pivo?

MOON EXPRESS: Uspjeli skupiti 45 milijuna dolara i idu na Mjesec!

Tko bi drugi nego studenti

Zato se sada grupa studenata sprema pronaći odgovor na to pitanje, i to tako što će napraviti pivo na Mjesecu, piše Daily Mail.

Tim studenata sa Kalifornijskog sveučilišta u San Diegu natječe se kako bi poslali eksperiment na Mjesec, u svemirskome brodu kojeg gradi indijska startup tvrtka TeamIndus.

Svemirski brod sudjeluje u Googleovom natjecanju Lunar XPRIZE.

Ovi studenti samo su jedan od 25 timova izabranih između njih 3.000 da se natječu za mjesto na svemirskoj letjelici TeamIndusa, koji bi trebao biti lansiran 28. prosinca ove godine.

“Ideja je počela kao šala između par prijatelja”, kaže Neeki Ashari, voditelj operacija tima. “Svi mi cijenimo spravljanje piva, a neki od nas posjeduju i pribor za vlastitu izradu kod kuće.”

“Kada smo čuli da postoji mogućnost projektiranja eksperimenta koji će se nalaziti u indijskoj letjelici na Mjesec, pomislili smo kako bi bilo dobro kombinirati naš hobi sa znanošću te se fokusirati na svojstva kvasca u svemiru.”

Kvasac u svemiru

Razumjeti kako se kvasac ponaša na Mjesecu nije važno samo za pripremu piva u svemiru, objašnjavaju studenti. Važno je i za razvoj lijekova, kao i za hranu koja ga sadrži, poput kruha.

Nefermentirano pivo biti će pripremljeno na Zemlji a zatim poslano u svemir. Umjesto da razdvoje faze fermentacije i karbonacije, što se normalno događa pri stvaranju piva, tim ih planira kombinirati.

“Konvertiranje porasta pritiska tijekom procesa fermentacije jednostavan je posao, dokle god su volumen i originalna gravitacija – specifična gravitacija prije fermentacije, poznati prije početka eksperimenta”, kaže član tima Han Ling.

“Dizajn našeg kanistera temelji se na pravim fermentorima”, kaže Srivaths Kaylan, vodeći mehaničar tima.

“Kanister sadrži tri odjeljka, gornji će biti ispunjen nefermentiranim pivom, a srednji će sadržavati kvasac. Kada rover sleti na Mjesec s našim eksperimentom otvoriti će se ventil između ta dva odjeljka, te će se nefermentirano pivo i kvasac pomiješati.”

“Nakon što kvasac odradi svoj posao, otvoriti će se i drugi ventil i kvasac će potonuti na dno i odvojiti će se od sada fermentiranog piva.”

Natjecanje tek počinje

Predloženi eksperimenti za natjecanje došli su sa svih strana svijeta a pokrivaju područja od fotosinteze do elektriciteta.

Sve će ih pregledati međunarodni žiri u ožujku kada timovi dolete u Bangalore, kako bi prikazali dovršene prototipe.

Ako studenti i budu prihvaćeni da postanu dio indijskog tima, to je tek prvi korak prema nagradi. Nakon toga se moraju još natjecati između ukupno 16 timova kako bi prvi otišli na Mjesec, zatim roverom prešli barem 500 metara, te poslali video snimke i fotografije visoke definicije natrag na Zemlju.

Jedna od ekipa koja se natječe za Googleov Lunar EXPRIZE je i međunarodni tim Synergy Moon u kojem se nalaze stručnjaci iz 15 zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr