Teleportirali fotone na gotovo 100 km

Teleportacija, iako se doima da je stvar znanstvene fantastike, nije novost u znanosti. Prije dvije godine kineski su fizičari uspjeli oboriti rekord u kvantnoj teleportaciji teleportiravši fotone na udaljenost od 16 kilometara. Sada su oborili vlastiti rekord.

Fizičari sa Sveučilišta u Šangaju uspjeli su teleportirati fotone na udaljenost od stotinu kilometara, odnosno, da budemo precizniji, kako piše Technology Review, nije prebačen sam objekt, već informacije koje ga opisuju. “One tada mogu biti primijenjene na sličan objekt na drugoj lokaciji, čime on zapravo preuzima njegov ‘identitet’.

Kinezi su se koristili laserom od 1,3 watta i “finom optikom”, piše popsci.com, kako bi odaslali fotone i primili ih na konačnoj lokaciji.

S obzirom na to da kvantna teleportacija znači da se objekt (foton, odnosno informacije koje ga opisuju) prebacuje s jednog mjesta na drugo bez da putuje kroz prostor između dva mjesta, informaciju se ne može presresti ni prisluškivati. Ta tehnologija omogućava kvantnu kriptografiju, odnosno, prebacivanje podataka u potpunoj tajnosti.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr