Tajanstveni papirić sugerira da je Isus bio oženjen?

Karen L. King, profesorica s Harvard Divinity School, tvrdi da je našla antički fragment papirusa iz četvrtog stoljeća, koji, kad se prevede, sugerira da je Isus bio oženjen. Vjeruje da je papirić autentičan, ali tek ga treba kemijski testirati i potvrditi da nije krivotvorina.

Riječ je o komadu papirusa veličine posjetnice, a dio koji je privukao pažnju istraživača navodi: “Isus im je rekao, moja žena.” Komad papirusa još nije kemijski testiran, ali King i drugi istraživači uvjereni su da je riječ o autentičnom otkriću.

“Kršćanska tradicija je dugo držala da Isus nije bio oženjen, iako nije bilo povijesnih dokaza da podrže takvu tvrdnju. Ovo ne dokazuje da je Isus bio oženjen, ali otkriva nam da je to pitanje pokrenuto kao dio žustrih rasprava o seksualnosti i braku. Od samog početka kršćani se nisu slagali oko toga je li se bolje ne ženiti, ali tek su se stoljeće nakon Isusove smrti počeli pozivati na njegov bračni status kako bi podržali svoje stavove”, kazala je Karen L. King na konferenciji za medije u Rimu.

Citat o Isusovoj ženi dio je opisa razgovora Isusa i njegovih učenika. U razgovoru, Isus dvaput spominje svoju majku i jednom govori o svojoj ženi. Jedna od njih je identificirana kao Marija, prenosi Huffington Post. Njegovi učenici raspravljaju je li Marija vrijedna da bude dio njihove zajednice, na što im Isus odgovara: “Ona će moći biti moj učenik.”

Fragment ima osam nepotpunih ispisanih linija te je jako oštećen s druge strane, na kojoj se jedva vide tri izblijedjele riječi. King ga je dobila od jednog čovjeka 2010. godine, a on ga je pak naslijedio od njemačkog profesora egiptologije još 1997. godine. King i njeni suradnici vjeruju da papirić datira iz 400. godine, napisan je na koptskom jeziku, a vjeruju i da je to zapravo prijevod grčkog zapisa.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr