ZA 5 ILI 10 GODINA

STVARNOST ILI FANTASTIKA? U Microsoftu tvrde da imaju rješenje za izlječenje raka!

Iz Microsofta su najavili da će riješiti problem karcinoma u sljedećih deset godina. Njihovi stručnjaci tvrde da će toj opakoj bolesti pristupiti kao računalnom visusu, koji napada i uništava ljudsko tijelo, piše Independent.

U Microsoftu su oformili odjel biološkog računalstva čiji je glavni cilj stvoriti stanice u ‘živim računalima’. Nakn toga bi ih mogli programirati i reprogramirati tako da liječe bilo koju bolest, uključujujući i rak. U bližoj budućnosti taj će odjel koristiti napredna računalna istraživanja kako bi računalima omogućio da uče o lijekovima i bolestima te predlažu nove metode liječenje raka.

Kompjutori će razmišljati i učiti kao ljudi

Članovi istraživačkog tima se nadaju da će kompjutori moći razmišljati i učiti kao ljudi kako bi mogli pročitati golemu količinu znanstvene građe i bolje razumjeli karcinom i medikamente koji se koriste za njegovo liječenje. Trenutno, naime, liječnicima nije moguće pročitati sve što je tome napisano.

-

“Područja bilogije i računalstva vam mogu izgledati različito poput krede i sira. No, složeni procesi koji se događaju u ljudskim stanicama imaju sličnosti s onime što se događa u kompjutorima”, kaže šef Microsoftovog laboratorija u Camcridgeu, Chris Bishop.

Reprogramirati stanice da opet budu zdrave

Kad to bude moguće, računala ne samo da će biti sposobna razumjeti zašto se ljudske stanice ponašaju tako kako se ponašaju da bi postale kancerozne. Ona će također moći pokrenuti reakciju stanica i reprogramirati ih tako da opet budu zdrave.

U Microsoftu kažu da će tako nešto biti moguće već za pet ili deset godina.

 

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr