Šipkom protiv superbakterija

Miješajući sastojke iz kore šipka i druge prirodne proizvode znanstvenici su stvorili snažnu smjesu u borbi protiv infekcija, inače otpornih i na jake antibiotike poput penicilina.

Losion sa sastojcima mediteranskog šipka nudi nadu u borbi protiv superbakterija MRSA (riječ je o bilo kojem soju staphylococcus aureus bakteriji otpornoj na veliku grupu antibiotika beta-laktama, među koje spadaju penicilin i cefalosporini).

Znanstvenici se nadaju da će ovo dovesti do stvaranja losiona za bolničke pacijente, a možda i novog antibiotika.

Potreba za novim metodama borbe protiv superbakterija sve je veća jer bakterije sve češće postaju otporne na uobičajene antibiotike.

Profesor Declan Naughton, biomolekularni znanstvenik sa Sveučilišta Kingston u Surreyju smatra da je otkriće njegovog tima značajno te ističe da je jedan od puteva borbe protiv otpornih bakterija istraživanje sposobnosti prirodnih sastojaka. “Veliki dio lijekova dolazi iz bilja, no normalan pristup farmaceutske industrije je otkriti jednu određenu molekulu. Mi smo otkrili da kombinacija 3 sastojka – kore šipka, vitamina C i soli – daje daleko moćniji efekt. Zajednički učinak je bio daleko bolji nego djelovanje svakog pojedinog sastojka. To pokazuje da priroda još uvijek ima pokojeg asa u rukavu.’

Korištenjem prirodnih sastojaka prof. Naughton smatra, smanjio bi se broj nuspojava koje imaju lijekovi.

Ipak i nakon 3 godine istraživanja losion iz Kingstona još nije spreman za tržište. Čeka ga niz testiranja na MRSA bakterije.

No prof. Anthony Coates, mikrobiolog iz bolnice St George u Londonu upozorava:”Ovo je istraživanja tek potencijalno značajno. Ipak treba zapamtiti da su ovo tek početna istraživanja in vitro.”

“Potreba za novim antibiotikom je akutna. Da stavimo to u kontekst, u razdoblju od 1940. do 1962. oko 20 novih klasa antibiotika je stavljeno na tržište. No od 1962. stigla su tek 3 nova. Na sve klase antibiotika u međuvremenu je porasla otpornost. Većina antibiotika dolazi iz prirode tako da je vrlo dobro tragati za prirodnim izvorom.”

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr