OPTIČKE VARKE

KAKO NAS MOZAK VARA: Crno-bijelu fotografiju možete vidjeti i u boji

U BBC-evoj seriji dokumentarca Boja: Spektar znanosti (Colour: The Spectrum of Science) prikazan je način kako mozak stvara boje od crno-bijele slike.

Video pokazuje kako se crno-bijela fotografija može pretvoriti onu u punom koloru, bez mijenjanja same fotografije.

USUDITE LI SE? Optička varka od koje i najnormalniji prolupaju

Ljudsko oko radi poput kamere a ima dvije vrste fotoreceptora, štapiće i konuse. Konusni su neuroni osjetljivi na boje, a postoje tri osnovne boje – crvenu, zelenu i plavu.

Kada naš oči budu previše izložene samo jednoj boji, konus za tu boju se umori i nakratko prestane funkcionirati. Tada ostaju raditi samo preostala dva konusa, koji pokazuju suprotnu komplementarnu boju (plava – žuta, crvena – zelena).

Slika je pokazana sa suprotnim komplementarnim bojama, a gledajući u plavi kružić u sredini, oko se umorilo od plave boje. Nakon što se suprotne boje maknu, slika djeluje kao da je u boji, ali nakon sekunde boje izblijede i opet je vidimo kako stvarno izgleda – crno-bijelo.

Ne radi se o montaži, što i sami možete provjeriti tako da na kraju vratite video na mjesto gdje se pojavljuje naizgled ‘obojana’ fotografija. Vidjeti ćete kako je crno-bijela kao i inače, te da je boja koju ste ‘vidjeli’ samo rezultat prevare mozga.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr