ŽIVI BILI PA VIDJELI

DA IM VJERUJEMO NA RIJEČ? Pentagon se kune da nikada neće koristiti ‘Terminatore’, unatoč ogromnim ulaganjima u njih

Unatoč tome što Pentagon sve jače potiče i financira razvoj umjetne inteligencije, ministar obrane Sjedinjenih Država Ashton Carter obećaje kako njegova zemlja nije zainteresirana za razvoj robota koji bi ubijali, piše Sputnik News.

Prošloga mjeseca, pilot veteran američkih zračnih snaga Gene Lee letio je simuliranu zračnu borbu protiv simulatora leta opremljenog najnovijom umjetnom inteligencijom.

BRAĆA PO ORUŽJU: Američki vojnici vježbaju s robotima, a ‘inicijativa’ se zove – PACMAN

“Djelovalo je kao da je svjestan mojih namjera i reagirao je trenutačno na moje promjene leta i let projektila”, izjavio je Lee. “Znao je kako izbjeći projektil koji bih ispalio. Trenutačno se prebacivao između napadačkih i obrambenih načina djelovanja, po potrebi.”

HRVATSKI BORBENI ROBOT: Rusi u Siriji ratuju tehnologijom razvijenom u Hrvatskoj

Ljudi će uvijek donositi krajnju odluku

Iako bi neki ovo mogli ove testove vidjeti kao rane znakove da Pentagon pokušava napraviti autonomne strojeve za ubijanje, Carter tvrdi kako nema mjesta strahu.

“U puno slučajeva, i sigurno kada god dođe do primjene sile, nikada neće biti prave autonomije, jer će unutar sustava donošenja odluka uvijek sudjelovati i ljudi”, izjavio je američki ministar obrane.

General Atomics MQ-9 ReaperFoto: Wikipedia

Carter je nedavno otputovao u San Francisco gdje se susreo sa šefovima glavnih tehnoloških tvrtki, u sklopu Pentagonovog približavanja silicijskoj dolini.

“Mi donosimo velika ulaganja” za razvoj autonomnih sredstava, rekao je, ali i naglasio kako će svaki ostvareni napredak morati ostati unutar etičkog okvira.

“Kakva god da bude mješavina (sustava sa i bez posade), uvijek će sve na kraju ovisiti o ljudskoj prosudbi i odluci”, dodao je. “To je i nužno i pravilno.”

Donošenje zakona i konvencija o zabrani autonomnog oružja

Dok ostatak svijeta ima dobre razloge sumnjati u američke autonomne strojeve za ubijanje, tvrdnje službenika američkih zračnih snaga od prošloga mjeseca navode na pomisao kako je razvoj UI (umjetne inteligencije) simptom pentagonove paranoje.

“Ne mislim kako je nemoguće da će netko pokušati napraviti potpuno autonoman sustav, i ne govorim o nečemu jednostavnom poput krstarećeg projektila… ili mine koju čovjek mora naciljati i pustiti a onda ona ide i traži svoju metu” rekao je Paul Selva, dopredsjedatelj Zajedničkog stožera.

Selva je pozvao na stvaranje međunarodnih regulacija u UI.

“Mislim da moramo stvoriti kolekciju zakona i konvencija koje bi mogle spriječiti svakoga na svijetu da izgradi nekekav takav sustav”, rekao je. “Ali u potpunosti sam svjestan da, ako i napravimo tako što, biti će i onih koji će kršiti ta pravila…”

Nadajmo se da jedan od prekršitelja neće biti i Sjedinjene Države.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr