Čeka nas invazija kometa, moguć spektakl

Značajnija pojava na nebu trebala bi se dogoditi sredinom ožujka kada se očekuje komet C/2011 L4 (PanSTARRS) za kojeg se pretpostavlja kako bi njegov sjaj mogao dostići sjaj najsjajnijih zvijezda na nebu te bi lako bio uočljiv golim okom.

Astronomska udruženja diljem svijeta najavljuju pravu invaziju kometa u svemiru tijekom ove godine. Značajnija pojava na nebu trebala bi se dogoditi sredinom ožujka kada se očekuje komet C/2011 L4 (PanSTARRS) za kojeg se pretpostavlja kako bi njegov sjaj mogao dostići sjaj najsjajnijih zvijezda na nebu te bi lako bio uočljiv golim okom. Potom, krajem studenog 2013. godine očekuje se pravi spektakl kada u susret Suncu dolazi komet C/2012 S1 (ISON).

Prognoze kažu da će ovaj komet proći na samo dva milijuna kilometara od Sunca. Ako se prilikom približavanja Suncu raspadne, ništa od spektakla, no u slučaju da kometska jezgra preživi, materijal koji se bude izbacio bit će sa Zemlje vidljiv kao najsjajniji komet i kometski rep svih vremena! Iako razni astronomski internetski portali najavljuju pravu senzaciju na nebu, mnogi astronomi ipak su oprezni kada su najave u pitanju, poput Zorana Kneza, astronoma animatora Zvjezdanog sela Mosor, piše Slobodna Dalmacija.

”Čitao sam i sam razne prognoze kako će ti kometi biti vrlo sjajni, jedan čak sjajniji od Mjeseca te će biti jasno vidljiv golim okom i po danu, no tu sam vrlo oprezan jer su neke pojave u astronomiji prilično neizvjesne kao što je ponašanje kometa. Riječ je o objektima koji nemaju konstantan sjaj, a nije sigurno o kolikoj veličini jezgre je riječ, kao i količini leda. Kometi koji prolaze blizu Sunca često se raspadnu, pa je najmanje vjerojatno da će proći neoštećeni kraj Sunca i imati sjaj prema prognozama. S druge pak strane, moguće je da će prilikom prolaska kraj Sunca izbaciti goleme količine prašine i leda te tako prouzročiti pojavu sjajnog repa, pa ćemo taj komet moći vidjeti golim okom ili dalekozorom, no to su samo nagađanja, a ozbiljni astronomi ipak čekaju da se neka pojava približi pa se onda rade analize. U svakom slučaju, opasnosti od najavljenih kometa nema za naš planet”, rekao je splitski astronom.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr