Zakazao cijeli sustav

NIJE SE DRŽALA ZAKONA: Milanovićeva supruga sedam godina radila bez licence

Punih sedam godina u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo supruga bivšeg premijera Zorana Milanovića radila je bez liječničke licence. Sanja Musić Milanović, epidemiologinja, licencu je obnovila tek prije dva i pol mjeseca.

“To je obaveza liječnika pojedinaca, kada obnovi licencu, donese je u svoju ustanovu i to se stavi u njegov spis, a zapravo je na taj način dobio dozvolu da dalje radi”, objašnjava Vera Katalinić Janković, pomoćnica ministra za javno zdravstvo, za Novu TV.

HOĆE LI NETKO OSTATI BEZ LICENCE? Komora pokreće postupak protiv 283 liječnika

U ministarstvu zdravlja pojašnjavaju – zakon vrijedi i za one liječnike koji nisu u izravnom kontaktu s pacijentima.

Nije poznato zašto doc. dr. sci. Musić Milanović to nije učinila na vrijeme. Iz Zavoda u kojem vodi Službu za promicanje zdravlja i neke od velikih projekata, poput prehrane u školama poručuju da je morala ponovno položiti stručni ispit, obzirom na to da je od prošlo više od godinu dana. “Trošak izlaska na ispit u iznosu od četiri tisuće kuna HZJZ je podmirio imajući u vidu okolnosti da je članarina uredno plaćena, kao i da su redovno prikupljeni godišnji bodovi”, objašnjavaju iz HZJZ-a.

U Hrvatskoj liječničkoj komori, koja izdaje i obnavlja licence, tvrde, zakazao je cijeli sustav.

“Najodgovorniji je poslodavac koji je dužan kontrolirati imaju li njegovi zaposlenici licence za rad koji obavljaju. S druge strane određenu odgovornost ima djelatnik, ali i liječnička komora – zato smo i poduzeli ovo što smo poduzeli”, kaže Trpimir Goluža iz Hrvatske liječničke komore.

Zakazao cijeli sustav

“Ako poslodavac ima uvid u prpust i to sazna – mora upozoriti osobu”, objašnjavaju iz ministarstva zdravstva. I ima pravo zabraniti daljnji rad. No, inspekciju u ovom slučaju nitko nije pozvao. Pa ni Golužini prethodnici.

“Nismo reagirali jer je potrebno da se bolje sredi registar doktora imat ćemo veće mogućnosti, to je pitanje informatizacije, gdje ćemo moći onda i obavještavati”, objasnio je Hrvoje Minigo, bivši predsjednik HLK-a.

Ponukana ovim primjerom – Komora je u međuvremenu odlučila provjeriti koliko je sličnih slučajeva u Hrvatskoj. “Ustanovili smo da je to 305 kolega i svima smo poslali obavijest da su dužni produžiti”, objasnio Goluža.

Među njima i bivši ministar rada i mirovinskog sustava. Ni Mirando Mrsić nije se držao zakona. Zahtjev za obnovom licence koja je istekla u prosincu 2014., tvrdi, slali su mu na krivu adresu.

‘U tijeku je postupak obnove. Kao što vam je poznato u protekle četiri godine nisam vršio liječničku dužnost’, objasnio je bivši ministar rada. No, kao i drugi olako je zanemario zakon.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr