PROCURILA PISMA

VAPAJI UBIJENE SRPKINJE: ‘Molim vas, premjestite me iz Libije. Mojim kćerima je potrebna majka’

“Molim vas da mi nađete zamjenu… Molim vas, mojim kćerima je potrebna majka… Molim vas, jer sam žena u Tripoliju… Molim vas, časno sam radila deset godina… Unaprijed se zahvaljujem”, tri godine je molila nadređene u srbijanskom ministarsvu vanjskih poslova Slađana Stanković.

Oteta je u prošle godine u studenom, ubijena u veljači ove godine, sahranjena prije četiri dana.

11138183_10203588275577996_2842995590023776344_n

Prvi put je pisala 2012. a onda intenzivnije tijekom 2014. i 2015. godine, otkriva Blic

PENTAGON ŠOKIRAO SRBE: ‘Naše bombe nisu ubile vaše diplomate. Da smo ih mi pogodili, tijela bi bila u puno gorem stanju!’

Slađana u svibnju 2014 moli nadležne u ministarstvu da što skorije, u srpnju ili kolovozu pronađu zamjenu za nju kako bi mogla da se vrati kući. U svakoj molbi ponavlja se ista rečenica: “moje razloge ne navodim prvi put”.

“Od 2011. sam sama jer mi je obitelj s drugim građanima evakuirana. To mi stvara velike probleme jer mi djeca imaju 10 i 14 godina… Nisam u mogućnosti zbog škole i sigurnosti da ih dovedem ovdje… Tri godine odvojenosti od maloljetne ženske dece je previše i u ovom trenutku njima je majka potrebna” molila je Slađana.

Iste godine piše i kako su sigurnosni problemi i sukobi u Tripoliju česti, a ona je žena.

“Svoje obaveze prema veleposlanstvu i državi sam časno i pošteno ispunjavala, ali moja obaveza je i da ih ispunim prema obitelji… Sve ovo su dovoljni argumenti za moju molbu da me netko zamijeni poslije skoro devet godina rada i preko tri godine odvojenosti od djece – piše Slađana 2014. godine.

Tragično nastradala majka kao argument da joj se izađe u susret navodila je i činjenicu da je dobivala za svoj rad najviše ocjene i pohvale iz Ministarstva. O svojim kolegama mislila je pohvalno. Imala je “sreću da radi u kolektivu koji je jedinstven u suočavanju sa problemima i sa velikim sigurnosnim iskušenjima, što je nešto najvrijednije što će mi ostati u pamćenju s ove službe u Tripoliju”.

Ubijeni u bombardiranju

Slađana Stanković je oteta sa kolegom Jovicom Stepićem 8. 11. 2015. . Izgubili su živote poslije skoro četiri puna mjeseca u zatočeništvu. Srpska vlada tvrdi da su poginuli u američkom bombardiranju  kampa IS-a u Sabrati, 60 kilometara zapadno od Tripolija. Pentagon navodi da američki avioni nisu bombardirali  lokaciju koju su srpske vlasti dostavile SAD kao mesto na kojem otmičari drže službenike srpske ambasade.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr