ULAŽE MILIJARDE

ZUCKERBERG KREĆE U OGROMNU MISIJU I UVJEREN JE DA ĆE USPJETI: ‘Za života moje kćeri iskorijenit ćemo sve bolesti na svijetu’

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg zajedno sa suprugom Priscillom Chan odlučio je dio svoje basnoslovne zarade uložiti u liječenje raznih bolesti. Njihov je plan da sve bolesti budu spriječene i obuzdane za vrijeme života njihove kćeri.

Zuckerberg i Priscilla u te svrhe kroz naredno desetljeće planira uložiti tri milijarde dolara.

‘Možemo li pomoći znanstvenicima da spriječe, izliječe i obuzdaju sve bolesti za života naše djece? Vjerujem da možemo. Medicina je moderna znanost tek oko jedno stoljeće, a ostvarili smo nevjerojatan napredak. Očekivani životni vijek do kraja ovoga stoljeća trebao bi se popeti na 100 godina. Danas su samo četiri bolesti odgovorne za većinu smrti. Možemo ostvariti napredak na području borbe protiv tih bolesti uz pravu tehnologiju.

KUĆNI ROBOT: Zuckerberg u 2016. želi napraviti osobnog asistenta s umjetnom inteligencijom

Ulaganje u nove tehnologije

Tijekom povijesti znanosti većini otkrića prethodio je pronalazak neke nove tehnologije koja vam daje da stvari vidite na novi način’, napisao je Zuckerberg na Facebooku.

Kao primjer naveo je mikroskope te sekvenciranje DNA, a posebno je naglasio kako će fokus ulaganja biti poticanje znanstvenika i inženjera na razvijanje alata i tehnologija koji će pomoći da do tog cilja lakše stignu.

Novac će uložiti u Biohub, istraživački centar za biološke znanosti. Planiraju i čip koji bi dijagnosticirao bolesti te vodio stalni nadzor krvotoka i stvarao karte tipova stanica u ljudskom tijelu.

OBJAVIO NA FACEBOOKU: Zuckerberg dobio kćer i najavio da će pokloniti 99% dionica

Okupit će vrhunske znanstvenike

Osnivač Facebooka i supruga u Biohub će uložiti 600 milijuna dolara, a planiraju okupiti znanstvenike sa Stanforda, UCSF-a i Berkeleyja te najbolje inženjere na svijetu.

‘Ovo radimo zbog budućnosti naše kćeri i djece diljem svijeta. Ako postoji šansa da izliječimo sve bolesti za života naše djece, onda ćemo dati svoj doprinos. Zajedno, imamo pravu priliku da svojoj djeci u naslijeđe ostavimo bolji svijet od onoga koji je ostavljen nama’, zaključio je Zuckerberg.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr