IZNENAĐUJUĆI NOVI DETALJI

ZAŠTO NIJE USPIO VOJNI PUČ U TURSKOJ: Erdogana je od svrgavanja i sigurne smrti spasio – Putin?

Pitanje je bi li turski pedsjednik Tayyip Erdogan uopće danas bio živ, a kamoli na vlasti, da nije bilo jednog telefonskog poziva iz Moskve, piše Politika.

VOJNI UDAR U TURSKOJ! Vojska puca po građanima, F -16 oborio helikopter s pučistima

Naime, podaci do kojih je taj list došao iz pouzdanih izvora otkrivaju do sada nepoznate detalje neuspješnog vojnog puča u Turskoj 15. srpnja. Taj puč, čiju je udarnu snagu trebalo predstavljati ratno zrakoplovstvo, planiran je za 16. srpnja u tri sata ujutru, no počeo je šest sati ranije.

Ključna je bila Erdoganova isprika Putinu?

Odlučujući događaj, koji je uvelike odredio sudbinu udara, dogodio se 27. lipnja, kad je Vladimir Putin od Erdogana dobio pismo u kojem se turski predsjednik ispričava zbog rušenja ruskog “suhoja-24” iznad Sirije.

‘GAZI, PALI, PUCAJ…!’ Objavili dramatične transkripte razgovora koje su na WhatsAppu vodili vođe puča u Turskoj

U atmosferi obnovljenih kontakata, šef ruske obavještajne službe Aleksandar Bortnjikov je 15. srpnja pozvao svojeg turskog kolegu, šefa nacionalne sigurnosne službe i Erdoganovog čovjeka od povjerenja Hakana Fidana. Bortnjikov mu je rekao da se na aerodromima diljem Turske gorivom pune vojni zrakoplovi i pitao ga ima li to neke veze s operacijama u Siriji ili je riječ o vojnoj vježbi.

Fidan je bio iznenađen jer nije znao ništa o mogućoj vojnoj vježbi nacionalnih razmjera, a znao je i da ne postoje planovi za zračnu intervenciju u Siriji. Javio je to načelniku turskih oružanih snaga generalu Hulusi Akaru, ali ni on nije znao o čemu je riječ.

Specijalci ga spasili od likvidacije

Rekao je da će provjeriti, pa neka ga Fidan ponovno pozove za sat vremena. No, na ponovljene pozive u dogovoreno vrijeme general Akar, kojeg su pobunjenici u međuvremenu oteli i zatočili, nije odgovarao.

SNIMKA NEUSPJELOG NAPADA NA ERDOGANA: Kod hotela otkriven čitav arsenal pučista!

Fidan je potom o neobičnim okolnostima obavijestio Erdogana koji je bio na odmoru u Marmarisu odakle je odmah pozvao generala Zekaija Aksakalija, zapovjednika specijalnih snaga, koje su ga na kraju i spasile od likvidacije.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr