NEUGODNJAK

VRTOGLAVI IZNOSI: Šefovi morali objaviti koliku si plaću isplaćuju

Američka komisija za vrijednosne papire i burze prije nekoliko dana uvela je novo pravilo o obavezi objave visine plaća managera u američkim tvrtkama.

Tako je javnosti predočena informacija da šefovi u nekim tvrtkama imaju plaću i po nekoliko tisuća puta veću od prosječne plaće zaposlenih u istoj firmi, piše Time.

Nova analiza koju je radio USA Today, na temelju podataka Glassdoor.com i  S&P Capital IQ, pokazala je da prosječni direktor Standard & Poor’s 500 kompanija zarađuje 216 puta veći dohodak od prosječnog radnika. Iako ta brojka djeluje visoko, postoje oni koji zarađuju više od 800 puta od svojih radnika.

Direktor Starbucksa zarađuje 994 puta više od prosječne plaće

Najviše se istaknuo David Zaslav, direktor tvrtke Discovery Communications. Njegova je plaća lani bila 156 milijuna američkih dolara, točno 2,282 puta veća od prosječne plaće zaposlenika u Discoveryju koja je 68,397 američkih dolara.

Iza njega našli su se  Steven Ells i Montgomery Moran iz Chipotle sa 1524 i 1483 puta većom plaćom. Iza njih slijedi  Larry Merlo iz CVS Health sa 1054 puta većom plaćom iHoward Schultz iz Starbucksa sa plaćom od 21.5 milijuna dolara koja je 994 puta veća od prosječne plaće njegovih zaposlenika.

Imaš komentar?Još iz rubrike

Povratak na Net.hr