Tisuće pristižu

U MAĐARSKOJ KAOS: A Njemačka puca pod pritiskom izbjeglica

Produbljuje se izbjeglička kriza. Njemački gradovi u koje stižu izbjeglice više nemaju kapaciteta da prime nove, a u Mađarskoj je potpuni kaos. U tu je zemlju jučer iz Srbije ušlo četiri tisuće izbjeglica. Viču na policiju na graničnom prijelazu u Röszkeu, ne daju da im se uzme otisak prsta, ne žele biti registrirani. Na granicu je došlo još zatvorenika i vojnika, javlja HRT.

Premijer Viktor Orban naredio im je da do utorka moraju dovršiti ogradu od bodljikave žice. Ograda u Röszkeu trebala bi biti gotova za 2 do 3 dana, a cijeli projekt izgradnje duž 175 kilometara granice bit će gotov do kraja mjeseca. Kad ograda u Röszkeu bude podignuta, Mađarska će zatvoriti granicu sa Srbijom. Ta država ne želi izbjeglice. Iz kampa u Röszkeu ukrcava ih u autobuse za Austriju, s kolodvora u Budimpešti u vlakove za Beč.

I same izbjeglice pokušavaju što prije napustiti Mađarsku, jer im je jasno da nisu dobrodošli. Pokušavaju otići prije nego na snagu stupe postroženi zakoni o imigraciji. Premijer Orban najaivo je da će od utorka policija hapsiti ljude koji budu ilegalno prelazili granicu.


S druge strane, Njemačka puca pod pritiskom izbjeglica, piše HRT. Samo jučer u München ih je došlo 15 tisuća. Angela Merkel po tko zna koji put poručila je Europi da izbjeglice nisu samo njezina odgovornost, a njemački političari napadaju je da je izgubila kontrolu nad krizom.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr