RAT U SIRIJI

RUSKA VOJSKA OBJAVILA VIDEO: ‘Teroristi su se skrivali iza UN-ova konvoja, na ovoj snimci je dokaz!’

Dvadeset civila i član osoblja sirijskog Crvenog polumjeseca ubijeni su dok su iskrcavali prijeko potrebnu humanitarnu pomoć iz kamiona blizu Alepa, nakon čega je UN prekinuo svaku dostavu humanitarne pomoći u Siriji. SAD je za to okrivio ruske zračne udare na tom području. Rusi u trenutku napada nisu poštivali prekid vatre.

AMERIKANCI POBJESNILI NA RUSE ZBOG NOVOG KRVOPROLIĆA U SIRIJI: ‘Nema nikakve sumnje da su oni odgovorni!’

Ruska vojska danas je odbacila optužbe. Objavili su i video za koji tvrde kako pokazuje da su se iza humanitarnog konvoja kretali militanti u kamionetu s minobacačem, piše Russia Today.

Kamionet s militantima i minobacačem pratio je humanitarni konvoj UN-a, tvrdi ministar obrane Igor Konashenkov.

Snimka iz drona

‘Analiza jučerašnje snimke drona koji nadzire kretanje humanitarnog konvoja kroz područja koja kontroliraju militanti pomogla je rasvijetliti detalje. Video jasno pokazuje da su teroristi uz humanitarni konvoj prevozili minobacač velikog kalibra’, izjavio je Konashenkov.

Na snimci se vidi kako kamionet vozi uz kamione, nakon čega se pozicionira kraj jednog od njih, na način da ga se može vidjeti samo s jedne strane.

U humanitarnom konvoju kretao se ukupno 31 kamion. Prema informacijama kojima raspolaže Crveni križ, u zračnom udaru poginulo je 20 civila te jedan humanitarac.

 

Napetosti između SAD-a i Rusije

Napetosti između SAD-a i Rusije eskalirale su zbog napada američke koalicije u istočnoj pokrajini Deir al-Zor u kojem su poginuli deseci sirijskih vojnika. Washington tvrdi da je riječ o pogrešci i da su meta bili borci Islamske države. Napad na humanitarni konvoj u ponedjeljak dolio je ulje na vatru i izazvao žestoke međunarodne kritike, a UN je zbog toga suspendirao slanje novih pošiljki pomoći.

SAD za napad optužuje ruske zrakoplove, dok Moskva odgovara da konvoj nije pogođen iz zraka i odgovornima smatra pobunjenike. UN je prvo kazao da je riječ bila o zračnom napadu, no sada tvrdi da se ne može sa sigurnošću znati što je posrijedi.

Prekid vatre se ne poštuje

Prekid vatre u Siriji očito se više ne poštuje. Sirijski pobunjenici i provladine snage danas su nastavili sukobe na glavnim linijama bojišnice kod Alepa i Hame. U zračnim napadima poginulo je najmanje desetero ljudi uključujući četvoricu medicinskih djelatnika.

Vijeće sigurnosti UN-a održat će kasnije tijekom dana sastanak na visokoj razini o situaciji u Siriji.

SAD ipak tvrdi – ‘nije još gotovo, prekid vatre i dalje vrijedi’. Prema sporazumu, čije pojedinosti nisu objavljene, Sjedinjene Države i Rusija pristale su zajednički se boriti protiv džihadista.

I dalje žestoke borbe oko Alepa

Jedan pobunjenik u Alepu rekao je da su zrakoplovi cijelu noć bombardirali pripremajući se za napad, no tvrdi da režimske snage nisu uspjele napredovati.

Sirijski vojni izvor rekao je da se pobunjeničke skupine mobiliziraju južno i zapadno od Alepa te na sjeveru Hame.

Vojska je potvrdila da je izvela zračne napade na sedam područja kod Alepa.

Sirijske snage pokrenule su također veliku akciju u pokrajini Hami na zapadu zemlje. Pobunjenici tvrde da su napad odbili, uništili četiri tenka i nanijeli velike gubitke vladinim snagama. Sirijska televizija izvijestila je da su vladine snage ubile nekoliko pobunjenika i uništile im vozila.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr