MOGUĆE SAMO U BELGIJI

PRVI PUT EUTANAZIRANO DIJETE: Liječnik je potvrdio da više nije bilo nade…

Belgija je jedina zemlja na svijetu koja dopušta medicinski potpomognutu smrt djece bez obzira na njihovu dob.

Eutanazija maloljetnog djeteta provedena je u Belgiji. Prvi je to slučaj ovakve eutanazije nakon što je Belgija još 2014. godine dopustila liječnički potpomognutu smrt za djecu svih godina, rekao je u subotu predsjednik Državnog odbora za kontrolu eutanazije.

Terminalna faza bolesti

“Samo u potpuno beznadnim slučajevima odlučuje se na medicinski potpomognutu smrt maloljetne osobe”, objašnjava predsjednik odbora Wim Distelmans dodajući  kako je o prvom takvom slučaju njegovom odboru prošlog tjedna javio lokalni liječnik. Maloljetna osoba bila je u kritičnom stanju, prema pisanju lokalnih medija, u terminalnoj fazi teške bolesti.

“Srećom, vrlo malo djece zadovoljava uvjete, ali to ne znači da im možemo uskratiti pravo na dostojanstvenu smrt”, dodao je.

Tisuće eutanazirane u Belgiji

Belgija je eutanaziju legalizirala 2002. te je dvije godine prepravljala pravila kako bi jr omogućila i maloljetnicima u beznadnim medicinskim situacijama.

To je jedina država na svijetu koja dopušta eutanaziju maloljetnicima svih dobi, dok u susjednoj Nizozemskoj oni trebaju imati barem 12 godina.

Između 2003. i 2013. u Belgiji je eutanazirano gotovo 8.752 ljudi, objavio je Državni odbor za kontrolu eutanazije.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr