Pregovori Izraelaca i Palestinaca: Ni jedna strana ne popušta u zahtjevima

Neizvjesni pregovori o produljenju krhkog primirja u Pojasu Gaze nastavili su se u nedjelju u Kairu između Izraelaca i Palestinaca, pri čemu obje strane nimalo ne popuštaju u svojim zahtjevima.

“Nećemo pristati na dogovor o primirju bez konkretnog odgovora na naše sigurnosne zahtjeve”, rekao je predsjednik izraelske vlade Benjamin Netanyahu na početku tjedne sjednice vlade.

“Da biste dobili sigurnost prije svega treba ukinuti blokadu”, uzvratio mu je Sami Abu Zuhri, glasnogovornik Hamasa.

“Ako Hamas misli da svoje vojne gubitke može pretvoriti u političku pobjedu, vara se”, upozorio je izraelski premijer.

Hamas će trpjeti

Netanyahu je također upozorio da “sve dok se ne vrati mir, Hamas će trpjeti, a ako misli da mu vrijeme ide na ruku, vara se, kao što se vara da nismo dovoljno odlučni”.

Od početka nove izraelske ofenzive u Pojasu Gaze 8. srpnja, poginulo je barem 1980 Palestinaca, uglavnom civili i 67 Izraelaca, među kojima troje civila.

Trodnevni prekid

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman (ultranacionalistička desnica) zauzima se za raspoređivanje UN-ovih mirovnih snaga u Pojasu Gaze, što se ocjenjuje malo vjerojatnim.

Pregovori su se nastavili u nedjelju u Kairu nakon trodnevna prekida, ali bez nekih predstavnika Hamasa i Islamskog džihada iz Gaze koji tijekom večeri trebaju stići u egipatsku prijestolnicu, rekao je glasnogovornik islamističke skupine koja kontrolira palestinsku enklavu, Sami Abu Zuhri.

Najveća neizvjesnost vlada glede mogućnosti da se palestinski predstavnici, među kojima su i čelnici Hamasa s Izraelcima dogovore o ukidanju izraelske blokade i o demilitarizaciji Pojasa Gaze, budući da u ponoć istječe primirje zaključeno 11. kolovoza, koje je u četvrtak produljeno na pet dana.

Neuspjeh pregovora u Kairu radi postizanja trajnog primirja ne znači nužno da će se odmah nastaviti neprijateljstva u Pojasu Gaze.

Jednostrano primirje bi “bilo dobro rješenje ako ocijenimo da ponuđen dogovor ne zadovoljava na sigurnosnom planu i da izravno prijeti našoj sigurnosti”, rekao je ministar Gilad Erdan, član sigurnosnog kabineta, za javni radio.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr