VIJEĆE NALOŽILO

‘PODRŠKA CJELOVITOJ BiH’: Europska komisija mora ocijeniti zahtjev za kandidaturu BiH

Vijeće Europske unije pozvalo je u utorak Europsku komisiju da započne s procesom izrade mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji.

Ministri vanjskih ili europskih poslova zemalja članica EU-a dali su u utorak bez rasprave mandat Europskoj komisiji da počne s izradom avisa, nakon što je BiH 15. veljače ove godine, odnosno tadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović predao zahtjev za članstvo.

VELIKA KRIZA U BIH: Ustavni sud zabranio referendum u Republici Srpskoj

Vijeće je još jednom izrazilo potporu Bosni i Hercegovini kao „jedinstvenoj i suverenoj zemlji“ i njezinoj europskoj perspektivi.

Također se pozdravlja i napredak u provedbi reformske agende, koja je dogovorena na svim razinama vlasti u BiH.

Vijeće posebno poziva Komisiju da pri izradi mišljenja vodi računa o provedbi presude Sejdić-Finci.

Provedba presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci trebala bi osigurati da i se pripadnici manjina u BiH mogu kandidirati za članove Predsjedništva i Dom naroda, iako je Daytonskim sporazumom predviđeno da u predsjedništvo mora ući po jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda.

Prvi korak ka kandidaturi

Avis (mišljenje) je dokument kojim Komisija, na zahtjev Vijeća, ocjenjuje sposobnost zemlje da počne pregovore o punopravnom članstvu i preuzme obveze koje to članstvo sa sobom nosi.

Prvi korak u izradi mišljenja je slanje opsežnog upitnika, koji bi u Sarajevo trebao stići do kraja ove godine.

Upitnik obično ima nekoliko tisuća pitanja, a odgovori na njega trebaju omogućiti Komisiji da dobije što cjelovitoju sliku o stanju u državi i njezinoj spremnosti za članstvo. Za odgovore na upitnik potrebno je nekoliko mjeseci.

Europska komisija je dosad u prosjeku za izradu mišljenja trebala oko godinu dana. Nakon što EK izradi mišljenje, ono se upućuje Vijeću koje onda konsenzusom mora donijeti odluku najprije o davanju kandidatskog statusa, a nakon toga i o datumu za početak pregovora.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr