SVE JE BILO OK

PARADA PONOSA U BEOGRADU: Ovogodišnji Pride prošao bez incidenata, osiguravalo ga 5000 policajaca

Parada ponosa 2016. održana je u nedjelju u Beogradu pod motom “Ljubav mijenja svet“ bez incidenta, ali uz angažiranje jakih snaga policije i žandarmerije.

Prvi put Belgrade pride održan je bez velikih napetosti koje su pratile prethodne mimohode pripadnika LGBT populacije u srbijanskom glavnom gradu. Neki od njih su iz sigurosnih razloga bili odgađani ili su završavali velikim neredima i krvavim obračunima protivnika Parade i policije.

Početak mimohoda proglasila je glumica i aktivistica za ljudska prava Mirjana Karanović porukom da svi trebaju naći način i osvojiti svoj prostor slobode. “Ljudski život je dragocjen, a pravo da ga živimo slobodno je i neosporno”, rekla je Mirjana Karanović.

Pride okupio puno više političkih dužnosnika

Dok je središte grada nadlijetao policijski helikopeter, a kordoni policije stajali uz zgrade vlade i državnih institucija ili blokirali sporedne ulice, kolona sa zastavama i obilježjima pripadnika LGBT zajednice krenula je od Trga Slavija prema Trgu Republike u samom središtu Beograda.

U kafićima pored trase Parade ponosa i okolnim ulicama vlada je uobičajena nedjeljna slika, a nekoliko desetaka protivnika Belgrade pridea okupilo se ranije ispred crkve Svetog Marka kod parka Tašmajdan s parolama “Nećemo sramotu u javnom životu”.

Belgrade pride 2016. okupio je i mnogo više dužnosnika i djelatnika političkog i javnog života nego prijašnjih godina, a šef delegacije Europske komisije u Beogradu Michael Davenport održavanje Parade ocijenio je kao “pozitivnu poruku koja se šalje iz Srbije o poštivanju ljudskih prava”.

“Pozitivna poruka svima”

“Jasno je da organizatori Parade efikasno surađuju s policijom i nadležnim tijelima koji očito podupiru Paradu. I to je također pozitivna poruka svima o poštivanju ljudskih prava svih građana Srbije”, rekao je novinarima Devenport koji se, s veleposlancima SAD-a, Velike Britanije i još nekoliko zapadnih zemalja pridružio sudionicima Parade ponosa u šetnji.

Sudjelovali su i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ministrica državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, prva javno deklarirana gay ministrica u srbijanskoj vladi, šefica Pregovaračkog tima Srbije s EU Tanja Miščević, povjerenica za ravnopravnost Brankica Janković, predsjednik  Odbora za ljudska i manjinska prava Skupštine Srbije Meho Omerović, predsjednik oporbene Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić, Marko Đurišić iz Socijaldemokratske stranke, predstavnici civilnog sektora, nevladinih udruga i nekoliko međunarodnih organizacija.

Pomaknut termin utakmice Crvena zvezda-Partizan

“Za mene je važno da se Pride održava treću godinu, da je gradonačelnik Beograda tu sve tri godine i da su tu i predstavnici vlade”, rekla je ministrica Brnabić novinarima prije početka Belgrade pridea 2016., a na pitanje što je s drugim članovima vlade, ministica Brnabić je rekla da nju to ne smeta.

.

Zastupnica i članica parlamentarog odbora za eurointegracije Marinka Tepić skrenula je pozornost na dvije “velike pobjede” – prvu, da je Belgade pride održan mirno, a drugu – da je zbog mimohoda prvi put u povijesti ostvarena velika pobjeda jer je zbog održavanja Parade ponosa pomaknut termin utakmice Crvena zvezda-Partizan, koja je zbog toga odigrana u subotu.

Tepić  je najavila da će Skupština Srbije uskoro raspravljati o deklaraciji protiv homofobije i strategiji protiv svake vrste nasilja, poglavito protiv pripadnioka LGBT zajednice te protiv vršnjačkog nasilja.

Fotografija koja je osvojila društvene mreže

Policijske su procjene da je današnji Belgrade pride 2016. okupio više od 1.000 ljudi, a neslužbene su procjene da je u održavanju reda angažirano oko 5.000 policajca, žandarmerije i policije u civilu koji su brinuli o sigurnosti sudionika mimohoda.

Na društvenim mrežama proširila se i jedna fotografija s Belgrade Pride na kojoj policajac i jedan od LGBT aktivista pomažu jednoj starici. Naime, starica kojoj je pozlilo u gužvi u centru grada policajac i aktivist su pomogli ponijeti njene vrećice.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr