ŠOKIRAO INICIJATIVOM

PAPA FRANJO OPET RAZLJUTIO KONZERVATIVCE UNUTAR CRKVE: ‘Oženjenim muškarcima treba dopustiti da budu svećenici’

Papa Franjo je navodno zatražio da se oženjenim muškarcima u Brazilu dopusti da budu svećenici – što je kontroverzni potez koji će izazvati lavinu negativnih reakcija konzervativaca u Katoličkoj crkvi.

Predsjednik episkopalne komisije za područje Amazone, kardinal Cludio Hummes, navodno je zatražio od pontifa da razmotri ovaj potez zbog nedostatka zaređenih službenika u udaljenim zajednicama Amazone.

Naime, katoličanstvo gubi utjecaj u toj regiji zbog sve većeg širenja i izgradnje evangelističkih crkvi.

Prijedlog “viri probati”, što na latinskom znači “prokušani muževi”, koji dopušta muškarcima dokazanima u vjeri da izvršavaju pojedine crkvene dužnosti, postoji već desetljećima – ali je sad ponovno u središtu pozornosti.

Papa je još u ožujku ove godine progovorio o mogućnosti ukidanja celibata. “Moramo razmotriti da je ‘viri probati’ mogućnost. Nakon toga moramo odrediti koje zadatke ti svećenici mogu izvršavati, primjerice, u izoliranim zajednicama”, kazao je tada papa Franjo za njemački Die Zeit.

Papa je također istaknuo da je celibat disciplina, a ne dogma.

Smatra se da bi, ako bude uspješan, pilot-projekt mogao biti proširen na druge krajeve svijeta, uključujući Afriku.

Unatoč tome, ovakav potez će zasigurno razljutiti konzervativce unutar Crkve. To nije prvi Papin potez koji je izazvao negodovanje u Vatikanu. Naime, konzervativci su već ljutiti na Papu jer je dopustio razvedenim ljudima koji su se ponovno vjenčali da prime pričest ako im to dopusti njihov svećenik ili biskup.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr