Ozlijeđeno 29 ljudi

OVO JE KRIVAC ZA NAPAD NA MANHATTANU: Iza njega stoji teroristička ćelija?

Tijekom vikenda u samom središtu New Yorka došlo je do eksplozije u kojoj je ozlijeđeno 29 ljudi. Policija je sada identificirala krivca za teroristički napad.

Riječ je o 28-godišnjem Ahmadu Khanu Rahamiju, koji je osumnjičen za eksploziju na Manhattanu, piše Telegraph.

 

Guverner države New York Andrew Cuomo, koji je potvrdio da je eksplozija na Manhattanu teroristički čin, rekao je kako je moguće da postoji ‘povezanost sa stranim akterima’.

Vlasti vjeruju da iza napada stoji teroristička ćelija

Cuomo tvrdi kako vlasti istražuju poveznice između eksplozije u New Yorku i eksplozije u New Jerseyu, kao i povezanost s pet sumnjivih uređaja pronađenih na željezničkoj postaji. Raste zabrinutost da iza napada stoji teroristička ćelija.

Sumnjivi uređaj u blizini željezničke postaje u New Jerseyu koji je jutros eksplodirao dok ga je pirotehnička služba pokušavala deaktivirati treći je napad u posljednjih 24 sata. Sinoć su vlasti u pritvoru zadržale pet osoba koje su možda povezane s bombaškim napadom u četvrti Manhattan.

Policija i savezna policija (FBI) objavili su fotografiju Ahmada Khana Rahamija, Amerikanca afganistanskog podrijetla, kao osobu koja se “traži” kako bi bila ispitana u vezi s eksplozijom u subotu navečer u četvrti Chelsea.

Osumnjičeni je naoružan i opasan

Njujorški gradonačelnik Bill de Blasio rekao je za CNN da bi Rahami, stanovnik New Jerseyja, “mogao biti naoružan i opasan”.

“Znamo mnogo više nego što smo znali prije 24 sata. Zacijelo istraga ide u smjeru da je eksplozija bila čin terora”, rekao je za televiziju ABC.

Nije želio reći je li Rahami osumnjičen kao osoba na čelu veće mreže te je kratko rekao “Moći ćemo reći više u satima koji slijede”.

Pozvao je javnost da pomogne bilo kakvom informacijom.

Dvadeset devet osoba ozlijeđeno je u eksploziji bombe u četvrti Chelsea u subotu navečer, oštećene su zgrade i porazbijana stakla.

Drugu bombu policija je pronašla nekoliko blokova dalje i uspjela je sigurno deaktivirati te poslati u laboratorij FBI-ja u Virginiji na forenzičku obradu.

Bombe kućne izrade

Obje su eksplozivne naprave bile izrađene tako što su o ekspres lonca pričvršćene žice povezane s nečim nalik na mobilni telefon, božićne lampice i eksplozivna smjesa, objavio je u nedjelju navečer The New York Times pozivajući se na izjave istrage.

Tjeralica je u ponedjeljak objavljena nakon vikenda u kojem se dogodilo nekoliko napada u SAD-u. Osim dviju eksplozivnih naprava u New Yorku, u Minnesoti na sjeveru zemlje jedan je muškarac ozlijedio devet osoba hladnim oružjem u trgovačkom centru prije nego što je ubijen, a za taj je napad odgovornost preuzela takozvana Islamska država.

Ranije u subotu u New Jerseyu bomba je eksplodirala na stazi određenoj za humanitarnu utrku, no nije nikoga ozlijedila, a pronađene su još tri eksplozivne naprave u blizini, ali nisu eksplodirale.

Policija je u nedjelju navečer pronašla još tri eksplozivne naprave kućne izrade od kojih se jedna aktivirala u New Jerseyu blizu New Yorka.

Pet osoba je uhićeno u nedjelju navečer na mostu Verrazano u New Yorku, u vezi s eksplozijom u četvrti Chelsea.

Vlasti zasad nemaju nikakav dokaz o koordinaciji između tih različitih napada i pokušaja napada, no činjenica da su se sve dogodili u vremenskom okviru manjem od 24 sata budi strahove o terorističkim napadima širih razmjera.

“To je vjerojatno prvi terorističkih napad širih razmjera nakon 11. rujna u New Yorku”, ocijenio je bivši zapovjednik policije Bill Bratton za tv NBC.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr