HVALIO BIN LADENA

OTAC UPOZORIO FBI NA NJEGA: Njujorški bombaš optužen za napad oružjem masovnog uništenja

Amerikanac afganistanskog podrijetla, uhićen zbog bombaškog napada u New Yorku i New Jerseyeu, optužen je po četiri točke optužnice u utorak, a jedna od njih je uporaba oružja za masovno uništenje, objavila je policija i priznala da ga je FBI istraživao po dojavi njegova oca no nije ga povezao s terorizmom.

Ahmad Khan Rahami koji je pri uhićenju u ponedjeljak u New Jerseyju ranjen i zato još nije ispitan, vodio je rukom pisani dnevnik u kojem hvali Osamu bin Ladena, mozak terorističkih napada 11. rujna i optužuje američku vladu za ubijanje islamističkih boraca u Afganistanu, Iraku, Siriji i Palestini.

SVJEDOCI O SNAŽNOJ EKSPLOZIJI U NEW YORKU KOJA JE OZLIJEDILA 29 LJUDI: ‘Bilo je gromoglasno, sve se treslo’

Nisu ga povezivali s terorizmom

Otac Ahmada Rahamija rekao je da je prije dvije godine stupio u kontakt sa saveznom policijom (FBI) kako bi upozorio na “veze (svoga sina) s terorizmom”, no FBI nije našao uporišta za takve tvrdnje.

“FBI je proveo unutarnju istragu, provjere, obavio višestruke intervjue i ništa nije Rahamija povezivalo s terorizmom,” objavio je FBI.

Bijela kuća objavila je u utorak kako se čini da su bombaški napadi “teroristički čin” te se sada istražuje je li Rahami imao suučesnike i je li se militantnim islamskim stajalištima zarazio dok je boravio u Afganistanu i Pakistanu.

GUVERNER NEW YORKA: Eksplozija na Manhattanu bila je teroristički napad

Five Pipe Bombs Found Near Elizabeth, NJ

Izazvao eksploziju u kojoj je ranjena 31 osoba

Rahami (28) je osumnjičen za eksploziju bombe u četvrti Chelsea u New Yorku u subotu navečer pri čemu je 31 osoba ranjena po zadnjim podacima, te za eksploziju u New Jerseyu na stazi za utrku veterana na kojoj nije bilo ozlijeđenih. Optužen je u New Jerseyju i za nezakonito posjedovanje oružja te za pokušaj ubojstva policajca.

FBI je priznao da je istraživao Rahamija za terorizam 2014. pošto se na sina požalio otac Mohamad Rahami koji je svoju obitelj doveo u Sjedinjene Dražve i upozorio policiju da mu je sin opasan i terorist.

“Oni čini loše, pretukao je mog sina i udario moju ženu”, rekao je otac novinarima.

OVO JE KRIVAC ZA NAPAD NA MANHATTANU: Iza njega stoji teroristička ćelija?

Preko interneta kupovao dijelove za bombu

U kolovozu 2014., Rahami je bio optužen za teški napad i nezakonito posjedovanje noža nakon napada na brata i navodno je proveo tri mjeseca u zatvoru.

Istraga je pokazala da je kupovao sastojke za izrau kućne bombe na e-bayu prije napada, objavilo je državno odvjetništvo.

IMA LI VEZE S ISIS-om? FBI istražuje tko je manijak koji je postavljao bombe po Manhattanu i New Jerseyu

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr