Novi dokument otkrio još jednu tajnu Titanica!

Više od stotinu godina nakon potonuća Titanica objavljeni su podaci iz bilježnice inspektora koji je brod pregledavao prije isplovljavanja. Inspektor je u bilježnici napisao kako na brodu nije bilo dovoljno ni čamaca za spašavanje ni plutača.

I više od stotinu godina nakon potonuća Titanica u javnost izlaze detalji vezani uz veliku tragediju. Tako je britanski Telegraph objavio podatke koji se nalaze u bilježnici inspektora zaduženog za provjeru sigurnosti brodova koji je provjeravao opremu na Titanicu pet sati prije isplovljavanja.

Vlasnik bilježnice inspektora Maurica Clarka danas je Andrew Aldridge koji će je uskoro ponuditi na aukciji po početnoj cijeni od 48 tisuća dolara. Bit će ponuđena pod nazivom “‘najkontroverzniji dokument o Titanicu objavljen u posljednjih 100 godina”.

Šutio tijekom istrage

U bilježnici piše kako je brod u trenutku isplovljavanja imao 50 posto manje čamaca za spašavanje nego što ih je trebao imati, te da bi se u slučaju spašavanja putnika svi ti čamci tri puta morali vraćati kako bi ih spasili. Clarke je napisao i kako je Titanic imao samo šest plutača za spašavanje, što znači da jedna ide na 370 ljudi.

Iako je zbog manjka čamaca za spašavanje živote izgubio velik broj ljudi, Clarke je tijekom istrage šutio o svemu, a kada su ga pitali je li Titanic bio ispravan odgovorio je pozitivno. U bilježnici je, pak, ustvrdio kako o nedostatku opreme za spašavanje nije mogao govoriti zbog pritiska njegovih šefova koji su željeli da brod isplovi. No, istina je sada ugledala svjetlo dana. Na žalost prekasno. Na Titanicu je poginulo 1522 ljudi, dok se spasilo samo 706 putnika.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr