FUJ! FUJ! FUJ!

NE ČITAJTE OVO PRIJE OBJEDA: Osam odvratnih običaja iz staroga Rima od kojih se i danas okreće želudac

Stari Rim bio je nevjerojatno mjesto. Između 753. godine prije Krista i 476. godine novog doba stari su Rimljani bili kulturološki i tehnološki među najnaprednijim narodima tadašnjeg svijeta.

Uostalom, postavili su mnoge temelje suvremenog društva. Pa ipak, svo to vrijeme držali su se nekih prilično čudnih običaja i vjerovanja koji su i po današnjim kriterijima poprilično odvratni. Evo nekih po izboru portala peraspera-adastra.com uz prijedlog da ako još niste ručali, čitanje ovog članka ostavite za poslije.

1. Jedna spužva za sve guz*ce

Rim je bio među prvim gradovima u svijetu koji su imali ono što bi danas zvali naprednim vodovodnim i kanalizacijskim sustavom. Javni zahodi bili su ondje uobičajena pojava. No, imali su i nekih mračnih strana. Primjerice, rijetko su ih čistili, a nakon što bi u njima obavili nuždu, stari bi se Rimljani obrisali spužvom pričvršćenom na štap. Stvar je u tome što su svi dijelili istu spužvu, a bolje je i ne zamišljati koliko često bi je čistili.

95789599

2. Eksplozivni zahodi

Budući da rimski javni zahodi nisu baš često bili čišćeni, brzo bi postajali opasni po zdravlje. Nagomilane fekalije privlačile bi ružna stvorenja poput štakora koji bi nesretnike često napadali ‘odozdo’.

Druga opasnost bio je metan koji bi se nakupio unutar kanalizacije, pa se često događalo da zahodi naprosto eksplodiraju. To je znalo biti vrlo nezgodno, naročito ako se čovjek baš u tom trenutku ondje olakšavao.

153151262

3. Pranje zubiju mokraćom

Rimljani su vjerovali da urin ima posebna ljekovita svojstva i da je izvrsno sredstvo za čišćenje, pa su ga koristili u razne svrhe. Mokraćom, ne nužno vlastitom, prali su zube i čistili odjeću.

VELIKO OTKRIĆE: ‘Pronašli smo antički kompjuter iz 65. godine prije Krista!’

4. Krv gladijatora kao lijek

Na velikoj popularnosti gladijatorskih borbi u Starome Rimu iznikla su i mnoga praznovjerja oko, navodno, čudotvorne moći krv mrtvih gladijatora ili dijelova njihovih tijela. Neki su trgovci ondje razvili posao pordavajući ljudima krv gladijatora kao lijek. Neki su pak, vjerujući u čudotvorne moći, jeli dijelove tijela mrtvih boraca koje su im je također prodavali neki s istančanijim osjećajem za biznis.

516947333

5. Znoj gladijatora kao afrodizjak

Dok su jedni pili krv ubijenih gladijatora ili jeli dijelove njihovih raskomadanih tijela, dotle su ondašnje Rimljanke koristile znoj i oguljenu kožu preživjelih gladijatora, pobjednika u gladijatorskim borbama, kao afrodizijak.

Dovitljivi trgovci bi posebnim spravama strugali mrtve stanice kože s gladijatora i skupljali njihov znoj pa ih prodavali ženama koje su vjerovale da će im to pojačati libido.

POZNATI KIP DOBIO UKLONJIVI PENIS: ‘Lokalne dame bile su šokirane veličinom tog uda, a lopovi su ga non-stop krali’

6. Ljubav prema penisima

Poznato je da Rimljani nisu bili sramežljivi, pa se nisu ni skanjivali od pokazivanja penisa u javnosti. I onih pravih i onih naslikanih. Penis se smatralo simbolom sreće, a skulpture falusa bile su posvuda. Na opasnim i mračnim mjestima slikali bi ih po zidovima kako bi njima štitili putnike namjernike i neznance.

7. Pokazivanje gole stražnjice

Prvo pokazivanje gole stražnjice, običaj koji je danas popularan među, primjerice, navijačima, zabilježen je upravo u Starom Rimu. Priča kaže da se dogodio u vrijeme rimske okupacije Jeruzalema kada je, za vrijeme židovskog blagdana Pashe, skupina rimskih vojnika stražarila pred gradskim zidinama pazeći da ne izbiju neredi.

Međutim, u trenutku dok je pored njih prolazila židovska procesija, jednom je rimskom vojniku sinula (glupa) ideja da im pokaže svoju golu stražnjicu. Suvišno je i reći da je njegova gesta izazvala velike nerede.

POVIJEST NATOPLJENA KRVLJU: 25 najstrašnijih pokolja još od antičkog doba

8. Prejedanje i povraćanje

Za pripadnike viših klasa u antičkom Rimu bilo je to doba hedonističkog uživanja i dokoličarenja. Tomu ne treba tražiti boljeg primjera od glasovitih rimskih gozbi. Na njima bi običavali prejedati se ‘dok ne puknu’. Potom bi jurili u posebne prostorije za ‘čišćenje’ gdje bi se ispovraćali i potom se vraćali dalje prežderavati.

Najgore je bilo robovima koji su potom morali čistiti njihove purgatorije.

Sve u svemu, Stari Rim je bio jedno fascinantno mjesto koje bi, da postoje vremenski strojevi, svakako valjalo posjetiti.

158817674

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr