Ne biste vjerovali na što EU troši 180 milijuna eura godišnje

Zaposlenici Europskog parlamenta su umorni od putovanja iz Bruxellesa u Strasbourg na plenarne sjednice koje se održavaju jednom mjesečno. Sad su smislili kako prekinuti s tom praksom, ali na dogovor će se iz čisto političkih razloga još dugo čekati.

Svakog mjeseca, članovi Europskog parlamenta koji rade i zasjedaju u Bruxellesu, moraju spakirati svoje dokumente u plastične kutije. Tisuće tih kutija, pune transkripata, strateških dokumenata i nacrta zakona potom se slaže u čak osam velikih kamiona, koji ih voze do 430 kilometara udaljenog Strasbourga, gdje se nalazi sjedište EP-a. Vojska od 4.000 ljudi (zastupnika, njihovog osoblja i lobista) također seli u Strasbourg, da bi se tjedan dana kasnije svi vratili u Bruxelles i ponovili cijelu proceduru mjesec dana kasnije.

Ove mjesečne selidbe godišnje stvaraju 15.000 metričkih tona ugljičnog dioksida, piše Spiegel, a porezne obveznike košta oko 180 milijuna eura. Također valja napomenuti da hoteli u Strasbourgu i okolici naplaćuju astronomske cijene, a da je sjedište EP-a – čija gradnja je koštala milijune eura – više od 300 dana u godini prazno.

Po potpisanim sporazumima, samo Vijeće EU jednoglasno može odlučiti o promjeni lokacije sjedišta Europskog parlamenta, a Francuzi blokiraju svaku mogućnost da se Starsbourgu oduzme ta institucija. Kad su lani zastupnici EP-a pokušali spojiti dvije plenarne sjednice u jednu, Francuska je slučaj odnijela na Sud pravde EU i pobijedila.

Zato su zastupnici sada promijenili taktiku, pa su Vijeću EU poslali prijedlog u kojem traže da se zastupnicima dopusti da sami odrede sjedište svoje institucije. “Vrijeme je da dobijemo pravo da se sami organiziramo, kao i svi drugi demokratski izabrani parlamenti u Europi. Ovdje je pitanje: želimo li da nas vide kao marionete u rukama drugih, ili se ovaj parlament shvaća ozbiljno?”, komentirao je Gerald Häfner iz njemačke Stranke zelenih.

Dogovor, piše Spiegel, sigurno neće biti postignut u idućih godinu dana, i sigurno neće proći bez ustupaka Francuzima. Neslužbeno se šuška o tome da bi francuski Alsace mogao postati dom Odbora regija, a Strasbourg bi mogao udomiti novo sveučilište EU.
Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr